Brandweer in Drenthe: krappe voldoende

De brandweer in Drenthe scoort minder goed dan in 2012. Dit terwijl de regionalisering van de brandweer juist voor kwaliteitsverbetering moest zorgen.

Dat blijkt uit onderzoek van Twynstra Gudde in opdracht van het bestuur van de Veiligheidsregio Drenthe. Niet alleen zijn beleidsplannen verouderd, ook veel afspraken liggen niet vast en het aantal onvoldoendes verdubbelde in drie jaar tijd van 8 naar 19 op een totaal van 56 criteria. Al met al haalt de brandweer nog een krappe voldoende.

Het rapport van Twynstra Gudde verscheen eind vorig jaar en sindsdien wordt aan een verbeterplan gewerkt. Hiervoor wordt geld uitgetrokken. In het onderzoek staat dat de bezuinigingen op de brandweerzorg debet zijn aan de vermindering van kwaliteit. De voordelen van de samenwerking zijn minder goed zichtbaar omdat de brandweer zowel in 2014 als 2015 5 procent moest bezuinigen, aldus de onderzoekers.

Vertrouwen

Wat de onderzoekers verder opvalt is dat de onderdelen die in 2012 al onder de maat presteerden, drie jaar later nog niet zijn verbeterd. ‘Een gevolg van de taakstelling volgens de medewerkers’, staat in het rapport.

Bij de nieuwe brandweer wordt gewerkt vanuit ‘vertrouwen’. ‘Afspraken zijn doorgaans niet uitgewerkt in beleid of procedures of bestaande afspraken op papier zijn niet geactualiseerd’, zegt Twynstra Gudde. Burgemeester Marco Out van Assen schrijft als voorzitter van het bestuur van de Veiligheidsregio Drenthe dat al druk aan verbeteringen wordt gewerkt. Zo is er aandacht voor de achterstanden in de handhaving, komt er extra geld om een actueel oefen- en opleidingsplan te schrijven en moet de verouderde manier van evalueren verbeterd worden.

De tijd dringt. Dit jaar is er een inspectieonderzoek naar de ‘Staat van de Brandweer in elke veiligheidsregio’ vanuit de Inspectie van Veiligheid & Justitie, benadrukt Twynstra Gudde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.