Brandweer verwacht nog minimaal een dag bezig te zijn met afvalbrand in Oranjedorp (update)

Het nablussen van de brand bij afvalverwerker B&B Afval Recycling in Oranjedorp (Nieuw-Dordrecht) duurt naar verwachting nog minimaal een dag. De brandweer doet zijn best om milieuschade te voorkomen.

De brandweer en een sloopbedrijf trekken met een kraan het brandende afval uit elkaar, maar de stukken smeulen afzonderlijk van elkaar net zo hard door. Een van de afvalvakken is vannacht leeggehaald, er zijn er nog twee te gaan.

Veiligheidsregio Drenthe spreekt van een complexe brand. Bij vergelijke afvalbranden in Stadskanaal en Varsseveld duurde het meerdere dagen voordat al het vuur gedoofd was. Dat zou in Oranjedorp ook het geval kunnen zijn. De brandweer heeft in de nacht van woensdag op donderdag al doorgeblust en verwacht minimaal nog een dag nodig te hebben.

Woensdag ondersteunde het leger met de inzet van blushelikopters. Die optie werd donderdag ook open gehouden, maar van een tweede inzet wordt afgezien. De brand is afgeschaald naar GRIP 1. Het NL-alert blijft van kracht in de gemeente Emmen. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten.

Milieuschade

Om te voorkomen dat het water dat het smeulende afval blust in het milieu terechtkomt, hergebruikt de brandweer het bluswater. Via een pomp wordt dit opgezogen en weer op het afval gespoten, zodat het niet in het riool gaat.

De afvalberg bestaat onder meer uit plastic, hout en sloopafval. Met name het brandende plastic zorgt voor overlast, in ieder geval door de geur voor de omwonenden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.