Breed aanbod scholing in Assen voor vluchtelingen

De basisschool bij het asielzoekerscentrum in Assen start op 1 juni met enkele tientallen kinderen. In september trappen de internationale schakelklassen af.

Dat zegt Paul Moltmaker, directeur van Plateau, de stichting voor openbaar onderwijs in Assen. Zowel de schakelklassen als de school bij het azc zijn samenwerkingsprojecten. De azc-school krijgt hetzelfde concept als in Oranje en het personeel komt van COG Drenthe, Plateau en Jade. ,,Momenteel zijn we bezig met de inrichting: digiborden, tafels, stoelen. Dat soort dingen’’, zegt Moltmaker.

Achter de school zit een flinke tijdsdruk en de invulling is nog best lastig. ,,Je hebt weinig kinderen van dezelfde leeftijd, maar voordeel is wel dat alle kinderen stevig met de taal aan de slag gaan’’, zegt Moltmaker. De school begint in het oude NAM gebouw waar eind dit jaar een reguliere azc in komt. De school krijgt dan een zelfstandige unit op het terrein. Hoeveel kinderen op 1 juni in de schoolbanken zitten is gissen. ,,Dat verandert per dag’’, zegt Moltmaker.

In het oude gebouw van de Driemaster in Pittelo komt een middelbare azcschool. Het Dr. Nassau College en cs Vincent van Gogh slaan hier de handen voor ineen, zegt wethouder Maurice Hoogeveen (D66). Hier komen ook de internationale schakelklassen voor het voorgezet onderwijs. ,,Dan hebben we alles op een plek, zodat je expertise kunt bundelen’’, aldus Hoogeveen.

Het COG Drenthe en Plateau starten volgend schooljaar ook met internationale schakelklassen. Kinderen die nog geen jaar in Nederland zijn en zich aanmelden bij een reguliere school, komen eerst een jaar in de schakelklas. ,,We zetten stevig in op de Nederlandse taal, maar ook cultuur is belangrijk’’, zegt Moltmaker. De schakelklassen zijn vaak hard nodig. ,,Kinderen van statushouders of vluchtelingen hebben vaak een achterstand, maar ook extra zorg nodig. Dat is pittig voor leerkrachten’’, zegt Hoogeveen.

Na een jaar in de schakelklas gaan de leerlingen naar een reguliere basisschool in de buurt. ,,Als kinderen de taal niet machtig zijn, kunnen ze moeilijk meekomen’’, zegt Moltmaker. Na de zomer starten waarschijnlijk drie groepen. De docenten komen uit de eigen organisaties en volgens Moltmaker is er belangstelling genoeg. De schakelklassen voor de basisschool komen waarschijnlijk in MFA Pittelo.

Om de integratie van de kinderen uit de schakelklassen, de azc-school en het reguliere onderwijs te bevorderen starten volgend jaar ook verschillende projecten. ,,Uiteindelijk zitten de leerlingen misschien wel bij elkaar in de klas. Dan is integratie alleen maar goed’’, vindt Moltmaker. Zo kan het zijn dat groep 8’ers straks voorlezen op de azc-school of dat kinderen uit een schakelklas hun verhaal vertellen aan andere kinderen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.