Breuk tussen supporters en FC Emmen blijft, ondanks 'goed gesprek'

De laatste sfeeractie van de Brigata Fanatico tijdens het treffen met FC Groningen begin deze maand. FOTO DIJKS FOTOGRAFIE

De fanatieke supporters van Brigata Fanatico houden vast aan hun eerdere standpunt om niet meer aan te schuiven bij vergaderingen met FC Emmen.

Volgens penningmeester Ben Oort van de supportersclub heeft hij vrijdagmiddag een goed gesprek gehad met FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers. ,,Maar gelet op de recente gebeurtenissen gaan wij niet meer deelnemen aan vergaderingen met de club’’, vertelt Oort.

De penningmeester stelt dat er sprake is van een vertrouwensbreuk tussen de supportersgroep en twee medewerkers van FC Emmen. ,,We betreuren dat het zo is gelopen, nadat we jarenlang goed hebben overlegd met de club’’, vertelt Oort.

Te vers in het geheugen

De eredivisieclub en de supportersgroep lagen eerder deze week al met elkaar in de clinch, omdat Emmen niet mee wilde werken aan een geldinzameling rond het duel met SC Heerenveen voor toekomstige sfeeracties. Emmen wilde de inzameling uitstellen omdat er tijdens het thuisduel met FC Groningen enkele dingen gebeurden in het stadion die niet door de beugel konden. Hiervoor deelde de club drie kortdurende stadionverboden uit.

,,Wat tegen Groningen is gebeurd, ligt nog te vers in het geheugen bij supporters en sponsoren. Daarom wilden wij deze inzameling een paar weken uitstellen’’, liet een woordvoerder van FC Emmen donderdag weten.

De dupe

Dit besluit was tegen het zere been van de Brigata Fanatico. Die vond dat de hele supportersgroep de dupe werd van het gedrag van enkelen en besloot daarop geen sfeeracties te organiseren rond het thuisduel met SC Heerenveen.

Vrijdagochtend escaleerde het conflict nadat de penningmeester van de Brigata Fanatico de deur werd gewezen in het stadion. Een van de leden van de supportersgroep heeft een stadionverbod ontvangen voor het op het veld gooien van een beker tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen. Bewakingsbeelden van de club zouden duidelijkheid moeten verschaffen of hij dit daadwerkelijk heeft gedaan.

Twijfel aan integriteit

Oort ging ter ondersteuning mee voor het bekijken van de beelden, maar het werd hem verboden om hierbij aanwezig te zijn. Volgens de supportersgroep twijfelt FC Emmen aan de integriteit van haar leden en daarop besloot de Brigata zich terug te trekken uit alle overleggen met de club.

Voorzitter Ronald Lubbers van FC Emmen reageerde als volgt op het conflict met de Brigata Fanatico: ,,De betreffende persoon met een stadionverbod had een afspraak met Johan Boers om de beelden te bekijken. Daar was zonder enige aankondiging ook de penningmeester van de Brigata Fanatico bij. Dat kan en mag niet. Hij is een derde in het verhaal: daarom is hem de deur gewezen. Dat is het verhaal. We hebben ons gewoon aan de regels gehouden.’‘

‘We gaan juist laten zien dat we er zijn’

Later op de vrijdagmiddag gingen beide partijen met elkaar om tafel om te praten over de ontstane situatie. Hoewel dit gesprek volgens de supporters goed verliep, blijven ze vasthouden aan het standpunt om niet meer aan te schuiven bij overleggen met de club.

Overigens komt Brigata Fanatico wél terug op het besluit om geen sfeeracties te houden tijdens het thuisduel met sc Heerenveen van zaterdag. ,,We gaan juist laten zien dat we er zijn’’, vertelt Oort. ,,We houden te veel van deze club en willen de spelers en staf niet in de steek laten.’’

menu