Vleems, sinds 2001 gevestigd in Emmen.

Broodjes- en snackfabrikant Vleems in Emmen maakt doorstart

Vleems, sinds 2001 gevestigd in Emmen. Foto: DvhN

De eind vorige maand failliet verklaarde broodjes- en snackfabrikant Vleems in Emmen maakt een doorstart. Volgens de directie blijft het aantal banen ongeveer gelijk: rond de negentig.

Vleems komt voort uit het bijna veertig jaar geleden in Nieuw-Amsterdam opgerichte Vleems Belegde Broodjes. Het bedrijf verhuisde in 2001 naar Emmen en maakt daar voorverpakte snacks zoals broodjes hamburger, broodjes gehaktbal en hotdogs.

Ook voorverpakte tosti's maken deel uit van het assortiment van de onderneming aan de Eerste Bokslootweg. Belangrijkste afnemers zijn supermarktketens.

Problemen met een productielijn

Vleems stapte in juni zelf naar de rechter met het verzoek om de onderneming failliet te verklaren. Formeel gezien ging het om twee aan elkaar gelieerde bedrijven op één adres: Vleems Bakery en Vleems Food.

Volgens curator Eddy Heuzeveldt kwam Vleems onder meer in financiële nood door problemen met een productielijn. ,,Die moest tegen veel kosten onder handen worden genomen. Een ander probleem vormden te geringe marges bij de verkoop van met hamburgers en hotdogs belegde broodjes.''

Geschikte overnamekandidaten

Directeur Andries Raven: ,,Het was niet zo dat dat er geen groei was in de productie. Die was er wel. Maar omdat de financiering voor het hiervoor benodigde werkkapitaal niet rond kwam, konden we geen grote stappen zetten.''

Na het faillissement lag het bedrijf even stil omdat er geen voorraden waren. Dankzij een door de curator aangevraagd boedelkrediet bij de bank kon de productie snel worden hervat. Heuzeveldt: ,,Dat was belangrijk om afnemers te behouden. De productie van voorverpakte broodjes en tosti-producten ging door.'' Ondertussen ging de curator op zoek naar geschikte overnamekandidaten.

Directeur blijft en wordt deels eigenaar

Inmiddels ligt er een principe-akkoord. De pas opgerichte vennootschap Vleems Bakery International BV neemt de doorstart voor haar rekening. De aandeelhouders zijn niet dezelfde mensen als die van de twee failliet verklaarde bedrijven. Andries Raven blijft directeur van Vleems en wordt nu ook deels eigenaar.

Heuzeveldt zegt dat Vleems ten tijde van het faillissement zo'n 90 werknemers had, van wie er 72 in loondienst waren. Volgens hem kunnen zo'n 60 vaste krachten hun aanstelling behouden. Raven: ,,Wij werkten altijd al met een grote flexibele schil. Momenteel werken hier zo'n 90 mensen en we gaan ervan uit dat we na het faillissement door kunnen groeien.''


menu