Bruin de Conibeer krijgt snel kleur

Het kunstwerk Conibeer van Florentijn Hofman is snel van kleur verschoten. Het beerbruine kunstwerk is nu in de laatste fase aanbeland.

Hofman kreeg eerder internationale bekendheid met het 16,5 meter hoge kunstwerk Rubber Duck, oftewel de badeend. Hij heeft de Conibeer geplaatst bij de voormalige Rijks Luchtvaartschool bij Groningen Airport Eelde in het kader van de manifestatie Into Nature die tot 18 september op diverse locaties in Drenthe plaatsvindt en kunst met natuur en landschap moet verbinden.

Natuur verandert

De natuur is vergankelijk, Hofmans kunstwerk dus ook. Het bestaat uit een 12 meter hoog karkas van metaal in de vorm van een beer, dat bekleed is met coniferentakken. Oorspronkelijk waren die takken groen, maar die zijn nu bruin geworden. De bedoeling was dat die gedurende de tentoonstellingsperiode geleidelijk bruin zouden worden. Maar door het weer van de afgelopen is het wat sneller gegaan dan verwacht. ,,Tja, natuurlijk materiaal verandert, dat maakt het juist mooi er mee te werken’’, vindt Hofman.

De bouw van het immense kunstwerk heeft heel wat voeten in aarde gehad. Bijna letterlijk, want de Conibeer moest stevig in de grond worden verankerd. Leerlingen van het nabijgelegen AOC Terra in Eelde hebben flink geholpen het beeld op te tuigen. Het opruimen van het kunstwerk is ook nog een hele klus. ,,De kunstenaars die meedoen aan Into Nature zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van hun werk’’, verklaart woordvoerder Tom Tieman van de kunstmanifestatie.

Opruimen

,,Ik heb er nog niet over nagedacht hoe we de Conibeer gaan opruimen’’, bekent Hofman. ,,Maar ik heb vijftien jaar ervaring met tijdelijke kunstwerken, dus het komt goed. Het bouwen van een kunstwerk is belangrijker dan het afbreken. Ik weet ook nog niet wat er met al die coniferentakken gaat gebeuren, misschien gaan we die wel per opbod verkopen. Al denk ik niet dat de belangstelling groot zal zijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.