Brute woningoverval schokt Gees: 'Ik kan niet geloven dat Koert dood is'

Het kleine dorpje Gees is donderdag in alle vroegte opgeschrikt door een brute woningoverval. De bewoner werd daarbij dusdanig mishandeld dat hij aan zijn verwondingen is overleden.

,,Ik kan het niet geloven. Dat Koert dood is. Ik heb hem gisteren nog gesproken! Toen was hij nog aan het grasmaaien en bezig volleybalnetten te plaatsen op De Kamp. Voor de Polen, zodat ze ook wat te doen hebben als ze vrij zijn.’’ De man schudt niet begrijpend zijn hoofd. In Gees gebeurt nóóit wat. Nou ja, bijna nooit.

Bungalowpark

Want bij Koert Elders, die nu slachtoffer is geworden van een woningoverval, is in januari ook al ingebroken. In het kantoortje van hetzelfde huis, van waaruit hij met zijn vriendin de receptie runde van bungalowpark De Kamp.

De 69-jarige Elders beheerde dit park aan de Tilweg, schuin tegenover zijn huis. Als eigenaar van Elders Recreatie had hij er de meeste huisjes in bezit. Al een mooie poos, ook. Vroeger stonden er oude stulpjes, waar Elders via het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) asielzoekers in had gevestigd. Later brak hij de huisjes af en bouwde er nieuwe, om ze te verhuren aan Poolse werknemers.

Veel onduidelijk

De dorpsgenoot op straat kijkt nog eens naar de woning, waar zich rond half 6 's ochtends het vreselijke drama heeft afgespeeld en waar de recherche druk doende is met onderzoek. Er is nog veel onduidelijk. De vriendin van Elders was ook in de woning tijdens de overval, maar zij is te zeer van slag om de politie nadere informatie te kunnen geven.

Rondom het met politielinten afgezette huis lopen agenten met speurhonden. De balkondeuren aan de voorkant, van de slaapkamer, staan wagenwijd open. Zijn de daders hier naar binnen gegaan? Of staan de deuren om een andere reden open? Een vluchtpoging misschien? Op de grond, tussen de deuren, ligt een kussen of een dekbed. Half binnen, half buiten. ,,Ze hadden de balkondeuren van de slaapkamer altijd een beetje open staan’’, zegt de man. ,,Soms brandde er nog licht als ik er langs liep. Dan waren ze nog even aan het tv-kijken ofzo. Dan riep ik altijd even: ,Welterusten, Koert!’’’

Geschokt

Ondertussen zijn er meer dorpsbewoners toegestroomd. Op internet hebben ze gelezen dat drie mannen met geschminkte gezichten het huis zijn binnen gedrongen, dat zij mogelijk van buitenlandse komaf waren en dat ze na de overval zijn gevlucht. Ze reageren geschokt.

In de Burgernet-melding die rond is gestuurd, staat dat een van de daders een opvallend smal gezicht had. Maar verder? Wat is er precies gebeurd? Waarom hadden de overvallers het voorzien op Koert? Hebben ze iets buit gemaakt? En hoe zijn ze gevlucht? De agenten ter plekke houden de kaken stijf op elkaar. Ze weten het zelf ook niet.

Op mensenlinq.nl is inmiddels een condoleanceregister geopend voor de overleden man.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.