Bryan krijgt ongelijk bij strijd met gemeente

De gemeente Emmen heeft in 2014 op terechte gronden ingegrepen op het terrein van Willy Bryan aan de Dordsedijk in Klazienaveen.

Dit vindt de gemeentelijke bezwarencommissie. Het terrein heeft een agrarische bestemming en volgens de commissie kon de gemeente er redelijkerwijs van uitgaan dat het perceel niet voor die doeleinden werd gebruikt.

Bezwarencommissie

Bij een controle medio 2014 werden onder meer autowrakken, hout- en ijzerwerk, binnen- en buitenbanden en heel veel delen van machines en werktuigen aangetroffen, zo blijkt uit een rapportage. Eind september kwam de gemeente langs om het terrein leeg te halen, maar toen had Bryan zelf al een deel van de goederen naar elders vervoerd.

In 2011 was er een veel grootschaliger opruimactie. Toen werd onder meer 280 ton oud ijzer, 35 ton asbest, 100 ton bouw- en sloopafval en 40 ton oude banden afgevoerd.

Omdat Bryan bezwaar indiende tegen het besluit van de gemeente in 2014, zat hij begin dit jaar bij de bezwarencommissie. Daar betoogde zijn advocaat Constantijn de Lange dat de situatie op het terrein in 2014 volstrekt niet te vergelijken viel met die in 2011. ,,Maar toch werd ook dit keer alles meegenomen, zelfs brandhout en een kratje.’’

Wisselende verklaringen Bryan

De commissie stelt nu dat de gemeente er redelijkerwijs van uit kon gaan dat Bryan bezig was om zijn eerdere activiteiten nieuw leven in te blazen. Ook wijst de commissie erop dat Bryan wisselende verklaringen aflegde over het doel van de opslag. Dan ging het om een agrarisch bedrijf in de vorm van een paardenhouderij, dan om een hobbymatige activiteit en ook is de term agrarisch loonbedrijf gevallen. De Lange: ,,De vraag of de ontruiming in 2014 correct is uitgevoerd, komt aan de orde als Emmen Bryan een nota stuurt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.