Bui zou toepasselijk zijn tijdens corso Frederiksoord

Frederiksoord maakt zich op voor het 56ste bloemencorso in het dorp, op zaterdag 10 september. ‘Het gezelligste corso van Nederland’ heeft als thema 'water'.

Nat weer is natuurlijk wel het laatste waar ze in Frederiksoord op zitten te wachten. Het moet droog – liefst zonnig – zijn als 10 september het bloemencorso door het dorp trekt. Toch zou een fikse bui best toepasselijk zijn, met 'water' als thema.

Jubileum Miramar

Het vijftigjarig jubileum van Miramar Zeemuseum in Vledder was aanleiding voor die keuze. Het draait over een paar weken dus om water, vandaar dat de duizenden toeschouwers langs de route wagens kunnen verwachten die gewijd zijn aan Neptunus, de stijgende zeespiegel, grote inktvissen, enzovoort. De knipoog naar het museum in Vledder is meteen de bevestiging van een trend: het corso is al lang niet meer een aangelegenheid voor uitsluitend kolonisten, bewoners van de voormalige Koloniën van Weldadigheid. ,,Inmiddels werken ook al vijf basisscholen mee aan het corso’’, vertelt Bert Bastiaans van de pr-commissie. Behalve de school in Wilhelminaoord, De Kievitshoek, zijn dat: De Bron in Nijensleek, De Hoekstee in Vledder, De Velden in Noordwolde Zuid en De Vuursteen in Wapserveen. Net als elk jaar hebben ook de kinderen hun fantasie kunnen botvieren op het corsothema. Hun zelfgemaakte maquettes staan aan de basis van de mozaïekborden, die ze meteen na de zomervakantie gaan maken.

Fundament uit 1890

Het corso in zijn huidige vorm, min of meer dan, bestaat nu 56 jaar. De primeur was in 1960, toen er voor het eerst versierde fietsen door het dorp toerden. Maar het fundament voor Corso Frederiksoord werd al in 1890 gelegd, toen de eerste directeur van de Tuinbouwschool in Frederiksoord de Floralia-Vereeniging oprichtte. De toen bedachte feestverlichting en afsluitend vuurwerk zijn nog altijd vaste onderdelen van het corsoprogramma. Al jaren scharniert dat programma nu rond de tocht door het dorp van de spectaculair versierde, grote wagens. ,,Twaalf stuks, waar in totaal 1,2 miljoen dahlia’s op worden geprikt. We bestellen voor 25.000 euro aan bloemen’’, somt corsovoorzitter Ronald Visser op. De rondgang, ingeleid door het kindercorso, is altijd op zaterdagmiddag.

Bijna net zo spectaculair is daags tevoren altijd het optuigen van de wagens. Dat gebeurt in een reusachtige tent bij de Tuinen. Honderden vrijwilligers prikken dan de bloemen. ,,We hebben het al over de Nacht van Frederiksoord”, zegt corsovoorzitter Ronald Visser. ,,Want het versieren begint vrijdagmiddag rond twee uur, maar de laatste ploegen zijn pas de volgende ochtend klaar. Ondertussen is het wel erg gezellig. Er staan voortdurend koffie, soep en gehaktballen klaar.” Frederiksoord heeft het gezelligste corso van Nederland, vindt hij.

Daags na het corso zijn ’s middags de Tuinen open. Daar kunnen dan modellen van historische schepen worden bewonderd en zijn zeil- en nettenmakers aan het werk. Tot op de slotdag nat dus, dit 56ste corso van Frederiksoord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.