Buren bang voor inkijk van ex-asielzoekers in Exloo

De ex-asielzoekers die in Exloo komen wonen, krijgen geen woonkamer boven. Het plan is aangepast omdat buren bang zijn voor inkijk in de tuin.

In Exloo is het zogeheten Andes-pand, waar voorheen de welzijnsstichting in zat, in beeld voor de huisvesting van zogeheten statushouders. Dit zijn asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Woonservice Drenthe is eigenaar van het pand en wil het zo verbouwen dat er drie gezinnen met in totaal vijftien personen kunnen wonen, of drie alleengaande mannen die wachten op gezinshereniging.

Commotie

Het voornemen veroorzaakte een paar maanden geleden een hoop commotie in het dorp. Tegenstanders verspreidden een pamflet en op sociale media werd er volop over gesproken. Bij de direct omwonenden viel vooral het feit dat een van de drie buitenlandse gezinnen een woonkamer op de bovenverdieping zou krijgen, niet in goede aarde. Om hen tegemoet te komen, is het plan aangepast. Alle drie de woonkamers komen nu op de benedenverdieping. Boven zijn dan alleen nog maar slaapkamers. Voor nog meer privacy komt er een groene afscheiding.

Duurder

Het plan wordt hierdoor wel duurder. Hoeveel duurder is niet precies bekend. De gemeente Borger-Odoorn, die de woonvergunning onlangs heeft verleend, draagt 40.000 euro bij. Dat geld haalt zij weer uit een vergoeding van het Rijk. ,,Wij betalen een deel van de oplossing, omdat deze aanpassing bouwtechnisch niet noodzakelijk is voor Woonservice Drenthe’’, zegt wethouder Ton Souverein (Gemeentebelangen).

De druk op Nederlandse gemeenten om statushouders te huisvesten is hoog. Elke gemeente moet er van het Rijk een bepaald aantal onderbrengen. In de toekomst dreigen boetes als lokale overheden zich niet genoeg inspannen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.