Buren boos over plannen oud-gemeentehuis Eelde

Omwonenden van het voormalige gemeentehuis in Eelde voelen zich buitenspel gezet nu er nieuwe plannen voor dit monumentale pand in de maak zijn.

Ze hebben hierover een brief aan de gemeenteraad geschreven. Volgens de omwonenden houdt de gemeente Tynaarlo zich niet aan de afspraak om eerst een plan voor de hele buurt te maken, waarin het plan voor het monumentale oude raadhuis moet passen.

Het voormalige gemeentehuis leidt al langer tot discussies tussen gemeentebestuur en omwonenden. Het pand is momenteel eigendom van Paas Vastgoed, die eerder dit jaar plannen lanceerde om er een zorginstelling in te vestigen. Daartoe zou er een appartementengebouw achter het pand moeten komen. Dit zou op een deel van de Prinses Irenelaan komen te staan, die dus aan de openbaarheid wordt onttrokken.

Met name dit plan leidde tot veel weerstand in de buurt. De buren vrezen dat de nieuwbouw veel te grootschalig is voor hun buurtje, dat is aangemerkt als beschermd dorpsgezicht.

,,We hebben in juni afspraken met de gemeente gemaakt’’, stelt Jan Allerd de Boer, een van de omwonenden. ,,Nu hebben we gemerkt dat Paas Vastgoed het pand wil verkopen. De potentiële kopers zijn al druk bezig met plannen voor het pand. Dat is de omgekeerde volgorde: eerst zou er een analyserend rapport over de buurt komen. Deze procedure is onzorgvuldig.’’

Het is de omwonenden ook een doorn in het oog dat het pand en de bijbehorende tuin er verwaarloosd bij liggen. Het gemeentehuis is in de jaren 1938-’39 gebouwd naar een ontwerp van de Asser architect J. Boelens en gemeentelijk architect H. Hofstee. Ook de tuin heeft een monumentale status. ,,Het achterstallig onderhoud is groot’’, weet De Boer.

De gemeente Tynaarlo kon maandag niet reageren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.