Buren maken van Valthe een insectenparadijs

Naast de overheid proberen ook steeds meer particulieren eigen grond of tuin een beter leefgebied te maken voor insecten en allerlei andere dieren. In Valthe zijn ze daar al behoorlijk ver mee.

De tuin van Joan en Michiel Daams in Valthe vormt het voorbeeld dat natuureducatievereniging IVN Borger-Odoorn gebruikt bij het project Bloemenweides in Borger-Odoorn. De komende vier jaar wil het de organisatie zo veel mogelijk mensen in de gemeente en zelfs erbuiten enthousiast maken om een bloemenveld aan te leggen.

Zinloos gras

„Veel mensen hier hebben grote tuinen met veel gras. Wij noemen het zinloos gras, omdat het gazons zijn waar de natuur niet zoveel aan heeft”, vertelt IVN-lid Frank Stovelaar, die nauw betrokken is bij het project. „Insecten vinden geen beschutting en voedsel in kortgemaaid gras. Daarom bedachten wij dat het mooi zou zijn als deze percelen wilde bloemenvelden worden, om zo de insecten meer kans te geven voedsel te vinden. En Joan en Michiel zijn ons vlaggenschip, zoals je dat in marketingtermen zou omschrijven. Zij hebben maar liefst 450 vierkante meter van hun grond omgetoverd tot bloemenweide. Met dat als voorbeeld proberen we de komende jaren veel meer mensen te laten zien dat iedereen met een tuin een steentje kan bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit.”

De familie Daams kreeg het idee om hun stukje grond in te zetten toen IVN Borger-Odoorn vorig jaar samen met inwoners van Valthe, de gemeente en Landschapsbeheer Drenthe een aantal stukjes openbaar groen omtoverde tot kleurrijke bloemenweides.

Makkelijk te onderhouden

„Ik zat als bewoner in de werkgroep en vond het zo’n mooi project dat ik het ook in onze eigen tuin wilde doen”, legt Joan uit. „Ik ben IVN-lid geworden en met ons stukje als voorbeeld zetten we nu het bloemenweideproject op. Inmiddels doen ook vier buren hier al aan mee.”

Haar man Michiel knikt. „Vorig jaar november hebben wij ons veldje ingezaaid. Precies een jaar geleden dus. In het voorjaar hadden we al een prachtige bloemenzee achter ons huis, die maanden in bloei bleef staan. Langs de weide, parallel met de weg, hebben we een aantal fruitbomen geplant, ook voor de insecten. Ik vind een gazon ook mooi, maar dit doen we echt voor de biodiversiteit.”

Vergeleken met een strak gazon is een bloemenweide wel een stuk makkelijker te onderhouden, weet Michiel. „Je hoeft zo’n weide maar één keer in het jaar te maaien, en het maaisel af te voeren. Dat laatste moet om de grond schraal te houden, daarop groeien deze bloemen namelijk het beste.”

Bordjes plaatsen

Frank Stovelaar is blij met de inzet van zijn plaatsgenoten: „Het is echt prachtig geworden. Afgelopen zomer stapten mensen vaak af als ze langsfietsten, omdat ze al die bloemen en planten in bloei zo’n mooi gezicht vonden. Komend voorjaar willen we bordjes plaatsen bij de vijf tuinen in Valthe, met daarop een verwijzing naar onze site voor als je ook zo’n weide wilt.”

Via de site van IVN Borger-Odoorn kan iedereen tot 24 december met 20 procent korting geschikte zadenmengsels van inheemse wilde bloemen bestellen. „We bieden twee soorten aan: een voor zanderige grond en een voor veengrond. In beide mengsels zitten ook klaprooszaadjes, hoewel sommige deskundigen vinden dat dit niet hoort. Maar het trekt wel mensen aan en dat is belangrijk als je wilt dat iedereen meedoet.”

Informatieavonden

Een zadenmengsels aanbieden is stap 1 van het vierjarige project van IVN Borger-Odoorn. Komend voorjaar worden bordjes geplaatst bij de weides en er komen informatieavonden. „Bijvoorbeeld voor hoveniers. Als zij weten van dit project en hoe je zo’n bloemenweide aanlegt en onderhoudt, helpt dat enorm. En natuurlijk komen er ook informatieavonden voor bewoners. Hoe pak ik het aan en hoe onderhoud ik mijn veldje? Wanneer moet je maaien? Op dat soort vragen geven we dan antwoord.”

Het uiteindelijke doel: stapsgewijs zoveel mogelijk mensen overhalen een stuk van hun tuin om te toveren tot bloemenweide en zo de daling van de insectenstand proberen te stoppen. „Het zou mooi zijn als bewoners in andere plaatsen in onze gemeente ook enthousiast worden. Wat dat betreft trekt Valthe de kar. Inwoners hier geven het voorbeeld van hoe het zou moeten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.