Burgemeester Anno Wietze Hiemstra is teruggefloten door een ongekend kritische raad van Aa en Hunze. Hiemstra probeerde met stoom en kokend water een voorstel, dat campings alleen met een exploitatievergunning kunnen beginnen, er door te drukken.

En dat was tegen het zere been van de voltallige raad. ,,Zeer onzorgvuldig en niet democratisch”, zei raadslid Greet Oosterhuis (Combinatie Gemeentebelangen). Vrijwel alle fracties kunnen niet overzien wat de consequenties zijn van het voorstel.

Het college van Aa en Hunze trok daarop het voorstel in. Nieuwe campings en vakantieparken hoeven dus nu geen exploitatievergunning aan te vragen. Hiemstra wilde eigenlijk de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) aangepast hebben. Dit om te voorkomen dat criminelen zich inkopen bij campings of recreatieparken. Met de aanpassing zou Hiemstra makkelijker de vergunning kunnen afpakken of weigeren.

Criminaliseren van de sector

Alleen: de raad kreeg pas heel laat het voorstel. Camping- en parkexploitanten kregen daags voor de vergadering - tot grote ergernis van hen - een brief. Waarmee ze voor een voldongen feit werden gesteld. Twee insprekers, namens de recreatiesector, waren niet te spreken over de gang van zaken bij Aa en Hunze. ,,De gehele recreatiesector in deze gemeente opzadelen met een noodzakelijke exploitatievergunning. Extra regels dus en zonder een vorm van overleg”, spuwde Petra Ellens van brancheorganisatie Hiswa-Recron haar gal. ,,Als er sprake is van een rotte kies, dan hoeven toch niet alle kiezen te worden getrokken?” Ellens riep de raad om om het voorstel weg te stemmen en niet de hele sector te criminaliseren.

Hiemstra gaf aan dat de snelheid te maken heeft met de aanstaande veiling van Camping Anloo komende dinsdag. ,,We willen grip hebben op wat daar zou kunnen ontstaan.” Hoewel hij meermaals - daar werd ook flink op aangedrongen - aangaf dat het grootste deel van de recreatieondernemers prima is. ,,Maar ook een paar waar het minder is”, zei de burgemeester die aangaf dat er zo’n zestig campings en recreatieparken zijn. Hiemstra wil juist voor die rotte appels een drempel, via de exploitatievergunning, opwerpen.

Slecht argument van burgemeester

,,Hebben wij dan parken of campings waar ondermijnende criminaliteit plaatsvindt”, wilde Rikus Harms van Gemeentebelangen weten. ,,Wij denken juist dat wij heel fijne en gezonde campings hebben.” Coalitiepartners VVD en GroenLinks liet zich ook kritisch uit over de gang van zaken. Ze noemden de intentie goed, maar de uitvoering door het college gewoon slecht.

,,De datum van de veiling van Camping Anloo is al geruime tijd bekend. Het is ook veel langer bekend dat de camping te koop staat. De burgemeester geeft als uitleg dat het er niet van is gekomen om dit eerder te regelen. Dat is gewoon een slecht argument”, zei raadslid Lukas Koops (GroenLinks) die baalde dat de suggestie is gewekt dat er van alles mis is met de recreatiesector en de campings.

Hiemstra trok in die zin wel het boetekleed aan. ,,We zijn ook wel wat verrast hoe het bij de ondernemers is binnengekomen. De nuance is dat er met 99 procent van de ondernemers niks mis is. De felheid van de reacties heeft ons verrast en we steken hand in eigen boezem.” Hij trok het voorstel in.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe