Burgemeester Marcel Thijsen tegen raadsleden Tynaarlo: ga aan de slag

Kijk elkaar eens diep in de ogen. Als er oud zeer is, spreek het uit. Behandel elkaar met respect en geef elkaar de hand. En ga daarna snel aan de slag.

In die bewoordingen maant burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo de raadsleden in zijn gemeente om samen duidelijke afspraken te maken voor de komende jaren. Want de tijd tikt door, stelt hij vast. ,,Na de zomer moeten we alweer met elkaar de begroting voor volgend jaar vaststellen.’’

Wethouders kunnen alleen op de winkel passen

Thijsen komt met zijn opmerkingen op een moment dat de gesprekken tussen de raadsfracties in een impasse zitten. Er is weliswaar een nieuw college van B en W, maar het collegeakkoord, het programma voor de komende vier jaar, bevat nog geen duidelijke keuzes en de nieuwe wethouders kunnen voorlopig alleen op de winkel passen.

De coalitiepartijen Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie wil daartoe graag samen met de oppositiepartijen VVD, PvdA en Gemeentebelangen een raadsbreed programma opstellen. Maar dat gaat niet van een leien dakje.

Heidag ging niet door

Nadat een geplande heidag zaterdag niet door ging, hebben de drie oppositiefracties deze week een uitnodiging voor een gesprek afgewezen. Leden van elke oppositiefractie zouden het gesprek moeten voeren met twee vertegenwoordigers van de coalitie. Het was de laatste poging van de coalitie om de oppositie erbij te betrekken.

Thijsen: ,,Ik heb niet de indruk dat de oppositie niet wil, maar wel dat ze eerst antwoord op vragen willen. En dat snap ik ook.’’ Daarnaast stellen de oppositiepartijen dat ze niet achter gesloten deuren met de coalitiepartijen willen praten. Ze willen de plannen open en transparant in de raadzaal bespreken. Door VVD, PvdA en Gemeentebelangen een voor een uit te nodigen, zou er bovendien verdeel en heers gespeeld kunnen worden.

Volgens Thijsen is het zaak dat de partijen elkaar spoedig weer vinden. Tenslotte bestaat de raad grotendeels uit dezelfde leden als voor de verkiezingen, van de 23 leden zijn er 7 nieuw.

Vaak unanieme besluiten

Thijsen: ,,De afgelopen jaren hebben we veel belangrijke beslissingen kunnen nemen, vaak unaniem. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwbouw van scholen en sportaccommodaties. Al was er wel soms sprake van een lange aanlooptijd. De fracties kunnen elkaar dus best vinden als het nodig is.’’

Na de verkiezingen werd Leefbaar Tynaarlo nipt de grootste partij. De VVD was daarvoor de grootste en is nu de tweede. VVD en PvdA, die lang in het college hebben gezeten, kwamen in de oppositie. Leefbaar Tynaarlo kwam voor het eerst in het bestaan in het college.

‘Positief kritische discussie’

Fractieleider Koos Dijkstra zegt in een brief aan de coalitie dat hij uitkijkt naar een positieve, kritische discussie over de komende vier jaar. ,,Wellicht komen we dan gezamenlijk tot besluiten over een raadsprogramma’’, schrijft hij.

Gemeentebelangen wil praten over een raadsprogramma, maar dan met alle fracties tegelijk. ,,Dit om te waarborgen dat iedereen over dezelfde informatie beschikt’’, schrijft de fractie. De VVD vindt dat de coalitie meer respect moet tonen voor haar standpunten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.