Burgemeester Meppel: 'Ik wil sneller kunnen ingrijpen bij afvalverwerkers'

Burgemeester Richard Korteland van Meppel baalt dat hij niet snel kan ingrijpen als afvalverwerkende bedrijven hun werk niet goed doen.

Burgemeester Korteland

Na de brand bij Talen Recyling in Meppel begin november ontstond het beeld dat de gemeente niet bovenop dit soort bedrijven zit. Talen bleek een huurachterstand te hebben en op het terrein was het een grote puinhoop. Volgens Korteland heeft hij te maken met procedures en moet de landelijke politiek daar iets aan doen. Hierover wil de burgemeester zo gauw mogelijk in gesprek met Tweede Kamerleden zoals Suzanne Kröger (GroenLinks). Zij vindt dat overheden te weinig zicht en controle op afvalverwerkende bedrijven hebben.

Andere gedachten

Om haar op andere gedachten te brengen probeert Korteland deze week al een gesprek te regelen. ,,Gemeenten moeten meer mogelijkheden krijgen om sneller op te treden”, zegt Korteland. ,,Voor het verlenen van een horecavergunning wordt iemand zo ongeveer binnenstebuiten gekeerd, maar voor het geven van vergunningen aan afvalbedrijven geldt dit niet.” Eigenlijk had Meppel Talen willen weigeren, maar ze konden het bedrijf niet tegenhouden omdat de verhuurder het bedrijf wel accepteerde.

Barricade met zeecontainers belet brandweer de toegang tot brand Talen in Meppel
Lees verder

Als het afvalbedrijf zich vervolgens niet aan de regels houdt, moet de gemeente een heel stappenplan volgen. Van praten, tot waarschuwen tot uiteindelijk pas een dwangsom. Korteland: ,,Maar de aanhouder wint, uiteindelijk kom je op het punt dat zo’n bedrijf moet betalen.”

Dwangsom

Komende week eist de gemeente Meppel de eerder opgelegde dwangsom van 50.000 euro op bij Talen Recycling. Al is de kans dat Meppel iets van dit bedrag ziet niet zo groot. ,,Maar we willen deze stap wel formeel zetten.” Voor het indienen van de dwangsom ging anderhalf jaar van steggelen met Talen vooraf. ,,Nu lijkt het als de gemeente niets doet, maar dat klopt dus niet.’’

Zo maakte Meppel met een drone luchtfoto’s om te bekijken of de afvalberg groeide. ,,Dan hoef je het terrein niet op.” De handhaving van deze branche kan volgens Korteland een stuk beter en vooral veel sneller. Hoe dat precies moet weet hij nog niet. Overheden maken ook nog eens forse kosten om aanvragen voor milieuvergunningen te onderzoeken, te verlenen en te handhaven.

Omgevingswet

Dat mag volgens GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger nooit reden zijn om dat niet te doen, helemaal omdat als gevolg van de Omgevingswet het vergunningenstelsel zal wijzigen en dat lagere overheden een grotere verantwoordelijkheid krijgen bij het verlenen van vergunningen en het handhaven ervan. Vandaar dat die fractie deze week een motie bij de Tweede Kamer heeft ingediend om leges voor milieuvergunningen weer in te voeren. Bij de bepaling van de hoogte van de leges moet niet alleen gekeken worden naar de kosten voor onderzoek en uitgifte van de vergunning, maar ook naar de kosten van handhaving ervan.

Talen wil meer afval bergen in Stadskanaal

Recyclingbedrijf Talen wil op het terrein in Stadskanaal meer afval opslaan. Volgens de provincie Groningen had het bedrijf een aanvraag ingediend, maar verzuimde het een rapport over de milieueffecten van deze extra opslag in te leveren. De provincie schoof de aanvraag terzijde. In tweede instantie leverde Talen het vereiste milieurapport wel in. Uit de nieuwe aanvraag bleek dat het recyclingbedrijf minder extra afval wilde opslaan dan aanvankelijk de bedoeling was. Om die reden wordt de aanvraag niet door de provincie maar de gemeente behandeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.