Burgemeester Midden-Drenthe spreekt zich uit over boerenprotesten Wijster: 'Ik betreur dat jongeren zijn meegenomen naar de demonstratie'

Burgemeester Mieke Damsma. Ron de Vos

In een brief aan Gemeentebelangen Midden-Drenthe (GMB) heeft Mieke Damsma, burgemeester van Midden-Drenthe, zich voor het eerst uitgelaten over de boerenprotesten en de daaropvolgende arrestaties in Wijster.

De brief werd geplaatst op de Facebookpagina van de partij Gemeentebelangen Midden-Drenthe. De burgemeester gaat daar onder meer in op de demonstraties van 8 juli en wat haar rol was tijdens de handhaving daarvan. De boeren protesteerden twee weken geleden bij afvalverwerkingsbedrijf Attero. Met landbouwvoertuigen werd de toegang tot het bedrijf geblokkeerd, waardoor medewerkers van de dagploeg van Attero het terrein niet konden betreden. De boeren wilden een signaal afgeven tegen de (zware) industrie. Waar boeren naar eigen zeggen de schuld krijgen van het stikstofprobleem, gaan andere bedrijfstakken in hun ogen vrijuit.

Na de demonstraties werden in totaal 63 boeren, waaronder kinderen, gearresteerd. Zij zaten de rest van de dag vast op het politiebureau in Assen, waar een flinke menigte voor de deur stond om de demonstranten hun steun te betuigen. Naar aanleiding van de demonstraties stelde GMB vragen aan de gemeente om te weten wat de rol van de burgemeester was tijdens de protesten. GMB sprak van een ‘schandalige jachtpartij’ op de boeren en ‘buitenproportioneel machtsvertoon’.

Reactie Damsma

‘Ik kan mij voorstellen dat het politieoptreden een behoorlijke impact heeft gehad op de omgeving’, schrijft Damsma in de brief aan GMB. ‘Echter, de demonstranten hebben bewust een keuze gemaakt om een eerder afgekondigd verbod, om met landbouwvoertuigen te demonstreren, te overtreden.’

De arrestaties van minderjarigen betreurt Damsma. Wel legt ze daarvoor de verantwoordelijkheid bij de volwassen demonstranten. ‘Wat ik daarbij betreur is dat zij ook jongeren hebben meegenomen naar de demonstratie. Omdat ten tijde van de houding niet kon worden vastgesteld zijn die kinderen meegenomen naar het bureau. Na vaststelling van hun identiteit is besloten om tegen de jongeren niet verbaliserend op te treden, maar hen onder de hoede van HALT te brengen.’

Rol burgemeester

Damsma schrijft dat zij geen rol heeft gehad in het politieoptreden bij de demonstraties in Wijster. ‘De bevoegdheden lagen op dat moment bij de voorzitter van de veiligheidsregio. De geconstateerde overtredingen op de afgekondigde maatregel vallen verder onder het strafrecht; de bevoegdheid om daar tegen op treden liggen bij het Openbaar Ministerie.’ Damstra meldt wel dat de voorzitter van de veiligheidsregio en het OM haar ten tijde van het politieoptreden wel hebben geïnformeerd.

‘Het grote aantal aanhoudingen vloeit voort uit het feit dat ten tijde van de aanhouding niet duidelijk was wie wèl en wie niet tot de demonstranten had behoord.’ Damsma sluit haar brief af met de mededeling dat nader onderzoek dit moet uitwijzen.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe