Burgemeester Out toeschouwer Jeugdtour Assen

Als wielerfan kon Asser burgemeester Marco Out de klassieker van de Jeugdtour niet missen. Hij zag woensdag de renners knokken op de kasseien.

,,Als jochie van zestien ben ik ooit eens begonnen met fietsen. Daar komt mijn liefde voor wielrennen vandaan. De Jeugdtour heb ik niet gefietst, maar ik kende het fenomeen natuurlijk wel al in die tijd. In mijn tijd als burgemeester van Borger-Odoorn kwam de Jeugdtour al door mijn gemeente. Ik ben een paar keer mee geweest met een ploegleider in een sponsorauto in de wedstrijd, dus ik ken de koers van binnenuit.

Kasseien

Je ziet zowel de echte toppers als de renners die nog nauwelijks dit soort wedstrijden hebben gereden. Het is vaak lastiger dan het lijkt als je op achterstand komt. Die tweede groep renners heeft echt heel veel over voor de sport. Zelf heb ik ook over de kasseien gefietst, dus ik wist wat de renners te wachten stond. De weg naar de kasseien is al een lastige koers op zich, waar iedereen op een goede plek wil komen te zitten.

Dit jaar ging ik mee in een bus en heb ik de junioren een paar keer voorbij zien komen. In de bus zaten ook oud-deelnemers die over hun ervaringen vertelden. Goed om te zien dat oud-deelnemers nu vrijwilliger zijn. Op die manier krijg je weer een mooie indruk van de Jeugdtour.

Professioneler

De Jeugdtour is wel veranderd de afgelopen jaren. Het is een stukje professioneler geworden. Vroeger was het gewoon rondjes fietsen om warm te worden. Nu zie je ze allemaal met hun fiets op de rollerbanken staan warmdraaien in de partytent. Het geeft wel een feestelijke entourage, al die tenten bij elkaar. Het lijkt wat dat betreft steeds meer op de Tour de France. Als gemeente wil je dat jongeren bewegen. Mooi dat dat zo kan op een hoog niveau. Op naar de finale van zaterdag waar ik ook bij ben.”

Deelnemers

 

Bibi Verzijl, 12 jaar uit Berkel en Rodenrijs:


,,Dinsdag ben ik gevallen. Ik zat achter een Engels meisje, zij begon te slingeren en viel. Toen ben ik ook gevallen, op mijn been en mijn billen. Daardoor heb ik wat schaafwonden en blauwe plekken opgelopen. Ik heb vannacht ook heel slecht geslapen. Vandaag had ik last van heel erge spierpijn. Bij de valpartij waren ook drie spaken gebroken. Ik heb de klassieker dus gereden met een ander wiel. De truidragers die leiden in de klassementen wilden niet rijden vandaag. Daardoor ging het soms heel langzaam, dat was irritant. Ik wilde wel rijden, maar ik kon niet naar voren komen omdat er heel breed op de weg gefietst werd.”

 

Rick van der Poel, 14 jaar uit Papendrecht:

,,Het was een beetje nat onderweg. Dat maakt het wel leuker vind ik. Veel durven dan geen risico’s te nemen die ik wel durf te nemen. Je moet risico’s nemen als je een beetje goed wilt rijden. Vandaag ben ik wel gevallen. Ik ging van een viaduct af en gleed weg over een witte streep op de weg. Ik zag hem te laat, stuurde te scherp in en viel. Ik was de enige op dat moment. Op andere stukken heb ik anderen ook zien vallen. Gelukkig kon ik via de wagens terugkomen in het peloton. Vorig jaar ben ik ook gevallen. Een keer op een stomme manier vlak voor de Jeugdtour begon. Daarna nog in de klassieker en in de laatste rit.”

Zoë van Velzen, 11 jaar uit Waddinxveen:

,,Als mensen je aanmoedigen vanaf de kant en roepen ‘kom op, kom op’ dan lijkt het wel of je meer kracht krijgt. En er stonden best veel mensen langs de kant. Ik ben tiende geworden in de klassieker en daar ben ik blij mee, vooral in zo’n meerdaagse met veel deelnemers. Onderweg wist ik waar ik moest rijden, want ik had het parcours verkend. Maar doordat de groep zo groot was, kon ik niet steeds op de goede plek komen. De sprint vond ik een beetje eng. Iedereen schoof naar elkaar toe in de bocht. Ik heb liever een langere sprint op een recht stuk. Ik ben ook beter in tijdritten. In de tijdrit van donderdag ga ik voor de winst.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.