Burgemeester Rikus Jager biedt zichzelf te koop aan (nou ja, één dagje maar)

Altijd al eens willen weten hoe de werkdag van een burgemeester eruit ziet? Bingo! Wie wil, kan op korte termijn een hele dag in het kielzog van Rikus Jager doorbrengen, de eerste burger van Westerveld.

Maar voor wat, hoort wat: het dagje-Jager is een van de ‘kavels’ tijdens een ludieke veiling, volgende week zaterdag in Diever. Wie het meest biedt, is een dag lang schaduwburgemeester.

De opbrengst van de veiling is bestemd voor het feest waarmee in het voorjaar het nieuwe dorpshuis annex sportzaal bij scholengemeenschap Stad & Esch in gebruik worden genomen. Stichting Hart voor Diever heeft de organisatie daarvan op zich genomen.

Helikoptervlucht boven Westerveld

Spreekbuis Alfred Schoenmaker hoopt dat de veiling een slordige 5000 euro in het laatje brengt. Maar dat zou zomaar eens veel meer kunnen worden. Wijzend op een lijst van inmiddels drie A4-tjes: ,,Er zijn nu al 120 kavels ingebracht.” Het veilingaanbod varieert van een helikoptervlucht boven Westerveld tot een ticket voor een voorstelling in het Shakespearetheater.

Het is tijd geworden het feest voor te bereiden nu bij de nieuwbouw zelf de afwerking van start is gegaan. ,,Komende week brengen ze de vloer in de sportzaal aan. Voor ze daaraan beginnen, moet eerst het plafond er nog in”, vertelt locatieleider Jaap Schipper van Stad & Esch tijdens een rondleiding. Op dit moment is de nieuwbouw nog het domein van stucadoors en tegelzetters. Schipper verwacht dat de sportzaal vóór de kerstvakantie af is. ,,En half februari, in elk geval vóór de voorjaarsvakantie, de andere werkzaamheden.”

Daartoe hoort ook de oude gymzaal van de school, die wordt omgetoverd tot theaterzaal. Een vrijgekomen lokaal van Stad & Esch wordt nog geschikt gemaakt voor gebruik door onder meer de historische vereniging.

Dingspilhuus tot op de draad versleten

Dorpshuis en sportzaal komen in de plaats van het tot op de draad versleten Dingspilhuus, een paar straten verderop. Niet minder dan twintig jaar is gedebatteerd over het opknappen van het gebouw, sloop en herbouw op dezelfde plek dan wel complete nieuwbouw elders. Tot de gemeenteraad van Westerveld voorjaar 2017 eindelijk de knoop doorhakte en voor de laatste optie koos.

De lang daarvoor al voor de klus gereserveerde 1,2 miljoen euro bleken vervolgens bij lange na niet meer toereikend. Maart van dit jaar legde de raad er zonder morren nog een half miljoen bij.

‘Het lukt nooit iedereen blij te maken’

Als voorman van actiegroepen met snel wisselende namen was Alfred Schoenmaker zelf nauw betrokken bij de vervanging van het Dingspilhuus. Samen met locatieleider Schipper gaat hij voor tijdens de rondleiding door de nieuwbouw. ,,Het lukt nooit om iedereen blij te maken”, merkt hij op, terwijl hij door de hoge ramen van het nieuwe dorpshuis naar buiten kijkt. ,,Maar ik schat dat 98 procent van alle Dievernaren achter de nu gekozen oplossing staat.”

Schoenmaker wil niet meer omzien, alleen vooruitkijken. Homme Geertsma, de intussen afgezwaaide CDA-wethouder met wie hij de voorbije jaren soms stevig botste, doet dat volgens hem ook: ,,Homme is voorzitter van de historische vereniging. Ook die heeft kavels aangeboden voor de veiling.”

Openingsfeest van drie dagen

Het openingsfeest van dorpshuis/sportzaal is 12, 13 en 14 april. Op het programma, onder meer: een dorpsrevue, gratis clinics van sportclubs, een barbecue, een open kerkdienst en veel muziek. Levert de veiling volgend weekend voldoende op, dan neemt stichting Hart voor Diever ook de bar in het nieuwe dorpshuis voor haar rekening.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.