Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen heeft begrip voor de winkeliers in Klazienaveen die de winkels volgende week openen, maar handhaaft desondanks. ,,Ik heb geen keuze.”

,,Ik kan geen ontheffing verlenen”, zegt Van Oosterhout, die vanochtend een digitaal overleg had met de winkeliersvereniging in het dorp. ,,Ik heb geen keuze. Normaal gesproken lig ik daar niet wakker van, in dit geval vind ik het vervelend. Winkeliers hebben het zo moeilijk. En ik sta achter hun punt. Ik snap heel goed dat ze zeggen: help ons.”

De ondernemers in Klazienaveen openen komende dinsdag hun winkels uit protest tegen de coronamaatregelen. Het plan daarvoor lanceerden ze anderhalve week geleden. Dinsdag werd bekend dat winkels vanaf komende woensdag weer op afspraak klanten mogen ontvangen, maximaal twee tegelijk. ,,We worden aan het lijntje gehouden”, zegt voorzitter van de ondernemersvereniging Harrie van der Velde. De plannen blijven staan.

‘Geen smaak in handhaving’

Ook al deelt de burgemeester het standpunt van de ondernemers, van mildheid in het bestraffen van overtredingen is volgens Van Oosterhout geen sprake. ,,Er is geen smaak in handhaving. De standaardregel is eerst waarschuwen. Daarna volgt een last onder dwangsom.” De ondernemers riskeren met hun actie een boete van 4000 euro.

Burgemeester Van Oosterhout is woensdag positief getest op het coronavirus. ,,Ik ben de laatste om te zeggen: corona is over. Als iemand het serieus neemt ben ik het wel. Aan de andere kant: ik snap dat het beleid onredelijk voelt. Da’s wat anders dan dat je de winkels zo open moet gooien”, stelt hij.

‘Drenthe is geen Amsterdam’

Waar het volgens de Emmer burgemeester vooral knelt is dat de Hoofdstraat in Klazienaveen wordt gelijkgeschakeld met de Amsterdamse Kalverstraat. ,,Als ik zag hoe het in het Vondelpark tekeerging kan ik me voorstellen dat Halsema chaos vreest als de winkels opengaan. Maar ik denk echt dat dat in Klazienaveen heel anders kan.” Vanuit Drenthe wordt dat signaal overgebracht naar het kabinet, stelt hij.

Ondanks de sympathie van de burgemeester is voorzitter Van der Velde teleurgesteld over de uitkomst van het gesprek. ,,Ik had het liever anders gehad, maar misschien was dat wel wishful thinking. Ik snap wel dat ze aan regels gebonden zijn.”

Terug naar eerdere maatregelen

Het is geen reden om de actie af te blazen. Wel wachten de Klazienavener ondernemers het overleg van de brancheorganisaties met minister Van ‘t Wout van Economische Zaken af. ,,Zij zijn uitgenodigd voor een gesprek om te kijken of de maatregelen binnen de bandbreedte die er is goed te vertalen zijn naar de praktijk”, zegt Van der Velde. ,,Ik verwacht er niet veel van.”

Het enige wat de Klazienaveners nog van de actie kan afhouden, zo stelt hij, is dat de maatregelen verder worden versoepeld naar de situatie van voor 15 december. ,,Het belangrijkste is dat we op basis van het aantal vierkante meters in de winkel klanten binnen mogen hebben. Ook dan moet het beleg nog komen, maar kunnen we in elk geval een boterham verdienen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe