Burgemeester met een valse start neemt afscheid van Meppel

Het zit er op. Na een ambtsperiode van elf jaar heeft burgemeester Jan Westmaas afscheid genomen van de gemeente Meppel. Dat gebeurde dinsdag tijdens een drukbezochte afscheidsreceptie in schouwburg Ogterop.

Louter lovende woorden voor de scheidend eerste burger van Meppel. Toch begon het burgemeesterschap van Jan Westmaas met een valse start. Hij kwam meteen in het nieuws door ruzie met een lokale makelaar over de koop van een huis. ,,Misschien is het wel goed dat dat meteen in het begin gebeurde’’, zei de burgemeester onlangs nog in een terugblik. ,,Daardoor wist ik meteen hoe ik dingen wel of niet aan moest pakken. Een harde leerschool, maar dat is soms wel het beste.’’

Eigenzinnig

Locoburgemeester Roelof Pieter Koning refereerde er in zijn speech nog even kort aan. ,,Je komst stond als een huis’’, zo opende de jongste spreker van de middag. Volgens Koning had Westmaas in de eerste maand ervaren dat in het eigenzinnige Meppel het er soms even anders aan toe kan gaan. En verder heeft de burgemeester in zijn jaren in Meppel in praktijk gebracht dat het sleutelwoord voor een bestuurder verbinden is. ,,Hij is persoonlijk gegroeid en heeft Meppel enorm vooruit geholpen’’, aldus Koning. ,,Hij was Meppeler met de Meppelers.’’

De Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer sprak als voorzitter van de Regio Zwolle. Hij roemde Westmaas omdat hij telkenmale in staat was geweest om in het samenwerkingsverband de kracht en zelfbewustheid van Meppel naar voren te brengen. ,,Meppel is altijd uitgegaan van eigen kracht.’’ Volgens Meijer is Westmaas ook de grote aanjager geweest van het gemeenschappelijke havenbedrijf Port of Zwolle, waarin Meppel, Kampen en Zwolle samenwerken.

Muggen

Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, omschreef Westmaas als een kwartiermaker op het terrein van gemeentelijke samenwerking. ,,Als gemeenten nieuwe informatietechnologie niet goed toepassen dan missen ze de boot. Met een investering van 50 miljoen euro die Westmaas op de algemene ledenvergadering van het VNG vol vuur verdedigde worden die doelen bereikt.’’

De uitstekende relatie tussen het bedrijfsleven en de gemeente, werd door Sytze Faber uitgesproken. De voorzitter van BIM, de overkoepelende organisatie voor bedrijvenclubs in Meppel, benoemde Westmaas daarom tot speciale ambassadeur van Meppel. Ook voorzitter Henrico ten Brink van ICC Parkmanagement onderstreepte de hechte band van Westmaas met de Meppeler gemeenschap. Dat ging gepaard met een mooi cadeau: een replica van het beeld van de Meppeler Muggen van Wessel de Ruyter.

Zelfbewust Meppel

Uiteindelijk was het woord aan de vertrekkend burgemeester zelf. Westmaas zei zich elf jaar lang uitermate thuis gevoeld te hebben in het ,,eigenwijze en zelfbewuste Meppel’’. Het feit dat, net als vroeger, het water weer belangrijk is voor Meppel, benoemde Westmaas ook. ,,Blijf daarom de kracht uitstralen die de stad vandaag heeft’’, zo gaf hij Meppel nog mee.

Belangrijke gebeurtenissen

Hoogtepunt in de elf jaar Meppel is voor Jan Westmaas toch wel de recente landelijke intocht van Sinterklaas geweest. Niet alleen omdat het na een lange lobby uiteindelijk lukte om de intocht naar Meppel te halen, maar zeker ook om de manier waarop de Zwarte Pieten-discussie die rond de intocht werd gevoerd is opgelost. Volgens wethouder Roelof Pieter Koning heeft de waardige wijze waarop Westmaas voor- en tegenstanders aan het woord heeft gelaten, de burgemeester op dat moment echt landelijk aanzien gegeven.

Dieptepunten waren er natuurlijk ook. Zoals de moord in 2009 op de 88-jarige Jannie de Kruijs-Deen in verzorgingshuis ABC en de dood van twee jonge mensen door koolmonoxidevergiftiging. Volgens Westmaas twee verschrikkelijke gebeurtenissen die voor veel emoties en onrust zorgden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.