'Burgemeester moet geen activist worden'

Burgemeester Cees Bijl is niet van plan zich aan te sluiten bij het verzoek van zijn collega's van grote steden om de wietteeelt in Nederland beter te reguleren.

Dat zei Bijl (PvdA) donderdagavond tijdens de raadscommissie op een vraag van fractievoorzitter Bernadette van der Woude van GroenLinks.

Bijl sprak van een ,,zoveelste poging van gemeentebesturen om landelijk beleid te veranderen.'' Bijl is van mening dat een burgemeester zich niet met politiek moet bemoeien. ,,U kent mijn principiële standpunt dat een burgemeester geen activist moet worden. Ik verwacht niet dat landelijk beleid verandert, maar als dat wel gebeurt, kunnen we er altijd nog over praten.''

Volgens de burgemeester van Emmen staan internationale afspraken verdragen in de weg. ,,Bovendien, ik zeg altijd maar: burgemeesters moeten petities in ontvangst nemen, niet ondertekenen. Politiek hoort bij de raad en niet bij benoemde bestuurders.''

Zeven burgemeesters presenteerden maandag op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een plan om de hennepteelt te reguleren. Daarmee stellende de burgemeesters zich lijnrecht op tegenover een meerderheid van de Tweede Kamer, die in mei nog een CDA-motie aannam tegen regulering.

De burgemeesters noemen het huidige gedoogbeleid failliet en de situatie in hun gemeenten onhoudbaar. De verkoop en het gebruik van hennep zijn nu toegestaan, maar de teelt niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.