Politie in Hoogersmilde bij rellen met vuurwerkpistolen beschoten en bekogeld met vuurwerk en bierflesjes

Jongeren scholen samen bij brandende auto.

Brandjes, vernielingen en vuurwerk in de richting van de politie. De overmacht van rellende jongeren in Hoogersmilde werd woensdagavond- en nacht zo groot dat de Mobiele Eenheid (ME) moest worden ingeschakeld.

,,Het liep zo uit de hand dat is besloten om de ME op te roepen”, zegt burgemeester Damsma van Midden-Drenthe. Volgens Damsma is het in Hoogersmilde elk jaar onrustig op 30 december. ,,Dus het kwam niet geheel onverwacht. We hadden er rekening mee gehouden dat er iets zou gebeuren. Het was heftiger dan andere jaren. Het is de eerste keer in mijn tijd als burgmeester dat de ME moest worden ingeschakeld.”

De rellen begonnen woensdagavond. Er werden meerdere brandjes gesticht, een sloopcaravan ging in vlammen op. ,,Het begon ermee dat ze een caravan op het vuur gooide en ook werd vuurwerk afgeschoten”, zegt politiewoordvoerder Paul Heidanus. ,,Toen ook nog de ruiten van een brugwachtershuisjes werden vernield en een sloopauto op het vuur werd geduwd, was voor de agenten de maat vol.”

Geschoten

Toen de politie twee mannen aanhielden voor brandstichting, keerde de groep zich volgens Heidanus tegen de politie. ,,Ze werden belaagd met vuurwerk en bierflesjes en er is ook met vuurwerkpistolen op agenten geschoten. Gelukkig is geen van de collega’s geraakt. De agenten hebben zich moeten terugtrekken. Besloten is om de Mobiele Eenheid in te schakelen. Na een charge was de orde hersteld.”

loading

Volgens de woordvoerder is een man opgepakt voor belediging. Hij zit nog vast. De politie heeft een vuurwerkpistool gevonden en in beslag genomen. Twee politie-auto’s zijn vernield. ,,Dergelijke gedrag is totaal onacceptabel. Dit kan echt niet.” In het tumult zijn de twee personen die zijn aangehouden voor brandstichting, ontkomen. De politie is naar hen op zoek. Ook wordt onderzoek gedaan naar andere relschoppers.

Volgens burgemeester Damsma wordt het niet alleen voor Hoogersmilde, maar voor de hele gemeente Midden-Drenthe spannend hoe oudejaarsnacht gaat verlopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe