Burgemeester trekt aan de bel na incident Noordscheschut

Burgemeester Loohuis van Hoogeveen trekt bij politiek Den Haag aan de bel over de effecten van de bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg.

Aanleiding is het dramatische incident in Noordscheschut, donderdagavond, waarbij een 53-jarige verwarde bewoner zichzelf van het leven beroofde.

Onder invloed van de bezuinigingen zijn er minder bedden beschikbaar in de geestelijke gezondheidszorg. Instellingen helpen mensen met psychische problemen steeds vaker ambulant: in de thuissituatie. Burgemeester Karel Loohuis wil niets afdoen aan die methode, maar wijst wel op de gevolgen.

,,Mensen met psychische problemen worden, in zijn algemeenheid, steeds minder door de maatschappij opgenomen. Daarbij spelen individualisme, intolerantie en onverschilligheid een rol. Men keert zich vaker af van deze patiënten. Dat draagt niet bij aan het voorkomen van extreme reacties.’’

Die situatie baart de burgemeester zorgen. Hij wil minister Schippers nogmaals wijzen op de gevolgen van krappere budgetten in relatie tot incidenten met verwarde personen. ,,We moeten oppassen dat het geen patroon wordt.’’

Gedwongen opname

De 53-jarige man in Noordscheschut was onder behandeling van GGZ Drenthe. Hij is al eerder opgenomen geweest. Na een periode van ambulante behandeling zou de man donderdag gedwongen opgenomen worden. Zover kwam het niet. Na een gesprek met hulpverleners, waarbij ook politiemensen en een rechter betrokken waren, barricadeerde hij zijn woning en goot benzine over de trap.

De verwarde man dreigde vervolgens het huis in brand te steken. Na vruchteloze pogingen van een onderhandelaar en een actie van het arrestatieteam voegde hij de daad bij het woord. Daardoor ontstond een explosie en woedde korte tijd brand. De man werd later levenloos gevonden op de zolderetage.

,,Een bijzonder triest incident’’, reageert woordvoerster Jolanda Ubels van GGZ Drenthe. De dienst heeft het incident bij de inspectie gemeld, omdat het niet om een niet-natuurlijke dood gaat. ,,We gaan zelf ook onderzoek doen.’’ Ze wil verder geen mededelingen doen.

Rust teruggekeerd

Het huurhuis aan de Meester Kosterweg is van woningcorporatie Domesta. Woordvoerder Klaas Kregel verwacht dat het vrij snel weer bewoonbaar gemaakt kan worden. ,,Er is vooral glasschade en op het dak moeten een aantal nieuwe pannen. De constructie van de woning is niet aangetast.’’

Een dag na alle commotie lijkt de rust weer teruggekeerd in Noordscheschut. Politielinten wapperen rond de beschadigde woning. Een vrouw rolt haar groencontainer naar de weg. ,,Toestand, hè. Ik ben bliede dat het voorbij is. Ik heb er slecht van geslapen.’’

Een handvol buurvrouwen klontert samen. Ze zeggen dat er vaker problemen waren. De vrouwen hebben te doen met de twee dochters, die elders wonen, en zijn ex-vrouw. ,,Hij deed vroeger best normaal’’, zegt een buurtbewoonster, die zich zijn schilderkunst herinnert.

,,Later begon hij raar te doen. Een normaal gesprek was niet mogelijk. En dan al die honden die hij in huis heeft gehad. Wel tien stuks’’. ,,Nee hoor, twaalf’’, verbetert een ander.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.