De onbewaakte spoorwegovergang aan het Looveen in Wijster, waar dinsdag het dramatische ongeval plaatshad.

Burgemeester wil bemiddelen over aanpak dodelijke spooroverweg in Wijster

De onbewaakte spoorwegovergang aan het Looveen in Wijster, waar dinsdag het dramatische ongeval plaatshad. Foto: Jeroen Kelderman

Burgemeester Mieke Damsma van Midden-Drenthe gaat bemiddelen over het opheffen van de onbewaakte spoorwegovergang in Wijster. Daar schepte een trein dinsdagmorgen een 57-jarige vrouw.

Een afschuwelijk drama dat niet had moeten gebeuren, noemt burgemeester Damsma het ongeval in Wijster. ,,Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden."

Ze weet dat er al jaren een conflict tussen boer Jan Huisjes en ProRail speelt over de gevaarlijke onbewaakte overweg die leidt naar de boerderij van Huisjes. ,,De gemeente heeft daarin eerder proberen te bemiddelen, maar helaas zonder resultaat. Het is een slepend dossier."

Container

De vrouw van Huisjes wilde gistermorgen rond half zeven de container bij de weg zetten. Toen ze de onbewaakte particuliere overgang wilde oversteken van hun boerderij naar de openbare weg Looveen, werd ze gegrepen door de trein van Hoogeveen naar Assen. Ze was op slag dood.

Al zeventien jaar ligt de familie Huisjes in de clinch met ProRail om de oversteek op te heffen. Beide partijen willen dat de oversteek verdwijnt, maar de vraag is hoe. Een weg langs het spoor of het verplaatsen van de boerderij zijn besproken, maar Huisjes en ProRail komen er niet uit.

Tweede dodelijke treinongeval in een jaar

Damsma wil de familie eerst de kans geven het verlies te verwerken, voordat ze gaat bemiddelen. Het is de tweede keer binnen een jaar dat ze geconfronteerd wordt met een dodelijk ongeval op een onbewaakte spoorwegovergang in haar gemeente. In mei vorig jaar botste in Hooghalen en trein op een grote kieper achter een tractor. De 58-jarige machinist kwam daarbij om het leven.

Ook in Hooghalen werd al jarenlang gesproken over het opheffen van deze spoorwegovergang en een tweede onbewaakte overweg een paar honderd meter verderop. Burgemeester Damsma bemiddelde na het ongeval tussen ProRail en boeren die land hadden langs de oversteken. Met succes, want na korte tijd werd naast het spoor een noodweg voor landbouwverkeer aangelegd en beide onbewaakte overwegen zijn gesloten. ,,Dat ging vrij vlot, de noodweg wordt binnenkort vervangen door een permante weg."

Bewaakte overweg wel opgeheven

Of in Wijster voor dezelfde oplossing wordt gekozen, is nog niet duidelijk. De burgemeester wil beide partijen eerst bij elkaar zien te brengen. Op zo'n driehonderd meter van de onbewaakte spoorwegovergang aan het Looveen is enkele jaren geleden een bewaakte overweg opgeheven.

Veehouder Cees Graveland woont bijna tegenover de gesloten overgang. ,,We hebben destijds tegen ProRail gezegd zet die slagbomen en knipperlichten maar bij de overgang van Huisjes neer. Maar dat wilde ProRail niet."

menu