Burgers van Tynaarlo mogen straks overal over meepraten

Wat vinden onze inwoners ervan? Die vraag staat de komende vier jaar centraal bij elk nieuw plan in de gemeente Tynaarlo. Dinsdagavond presenteerde het nieuwe college de plannen voor de komende vier jaar.

Het programma is nog globaal. In de maanden juni en juli komen in elke dorpskern bijeenkomsten waar mensen onderwerpen aandragen waaraan de gemeente meer aandacht moet besteden. Ook kunnen inwoners dit via de gemeentelijke website doen. Behalve tekst kunnen burgers ook filmpjes en foto’s uploaden.

Andere wind op gemeentehuis

Op het gemeentehuis in Vries gaat echt een andere wind waaien, is althans de bedoeling van Leefbaar Tynaarlo (LT), GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie. Deze partijen leveren de komende vier jaar de wethouders.

LT kwam bij de verkiezingen als grootste uit de bus en kreeg daarbij het voortouw bij de collegeonderhandelingen. ,,LT is vele jaren een partij geweest, die tot de minderheid in de raad behoorde. Deze partij heeft tot in de haarwortels gevoeld wat het betekende om er niet bij te horen’’, zo staat in een bijlage bij het collegeprogramma te lezen. Mede vanwege deze ervaringen wil de partij het nu over een andere boeg gooien.

In vervolg op het vrij algemene collegeprogramma komt er nu een raadsprogramma. Streven is dat alle acht partijen in de raad zich daar achter scharen. En de inwoners krijgen dus op de dorpsbijeenkomsten en via de website uitgebreid de kans hun zegje te doen. In september moet het programma klaar zijn.

Wat doet de nieuwe coalitie met de hete hangijzers?

De afgelopen vier jaar vormden VVD, D66, PvdA en CDA het college. Het collegeprogramma was redelijk dichtgetimmerd, hetgeen bij de andere partijen en bij de bevolking wel eens tot frustraties leidde. In die vier jaar zijn ook enkele hete hangijzers ontstaan. Over die onderwerpen houden de nieuwe coalitiepartners zich op de vlakte.

Supermarkt in Ter Borch

Zo schrijft de kersverse coalitie over het omstreden plan voor een supermarkt in de wijk Ter Borch bij Eelderwolde dat ze reïnstalleerd.eds genomen democratische besluiten zal respecteren, maar dat de komst van de winkel nog geen gelopen race is. Zienswijzen van de bewoners kunnen het besluit nog beïnvloeden.

Terrein Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren

Voor de invulling van het terrein van de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren wacht de coalitie eerst de uitkomst van lopende onderzoeken af.

Nieuwbouw in Eelde

De nieuwbouw in de dorpskern van Eelde moet passen bij de omgeving.

Tynaarlo moet duurzamer worden

Tynaarlo moet ook een veel duurzamer gemeente worden. Hoe dat moet, willen de coalitiepartijen samen met inwoners, bedrijven en instellingen gaan bedenken. De gemeente moet voor uitvoering van de plannen minimaal 100.000 euro beschikbaar stellen.

Wie zijn ook alweer de nieuwe wethouders?

René Kraaijenbrink, Leefbaar Tynaarlo

Pepijn Vemer, D66

Oetra Gopal, GroenLinks

Henk Lammers, CDA

Hans de Graaf, ChristenUnie

De wethouders worden volgende week dinsdag officieel in gemeenteraad geïnstalleerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.