Busstation Marsdijk Assen krijgt extra perron en stalling

Marsdijk krijgt een extra busperron en nieuwe fietsenstallingen, waarvan een deel overdekt. Steeds meer Assenaren reizen via dit knooppunt.

Dagelijks reizen zo’n 900 mensen via Marsdijk, waar een busstation is bij voetbalstadion Achilles. Het perron ligt strategisch: vlakbij woonwijken als Marsdijk en Peelo en de A28 richting onder meer Groningen. Daarom wil het OV-Bureau Marsdijk aanwijzen als een OV-HUB in 2017. Het station in Assen is de tweede OV-HUB in de stad. Het extra busperron moet daarnaast ook toegankelijk zijn voor het zogenaamde doelgroepenvervoer (reizigers met een beperking).

Verkeersveiligheid

Voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren bij het busstation van Marsdijk dat bij het parkeerterrein van voetbalclub Achilles ligt. Deze club maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid. Naast toenemende drukte van het busstation, wil de gemeente ook een weg aanleggen richting de Hoekbree, het nieuwe woongebied van Assen. De veiligheid komt in geding voor de busreizigers, sporters, bezoekers en werknemers, aldus Achilles.

Als oplossing wil de gemeente een apart fietspad langs de stallingen aanleggen. Met Achilles en projectontwikkelaar Aprisco voert de gemeente gesprekken over de verkeersveiligheid. Zo wil de club zoveel mogelijk parkeerplaatsen behouden en mag het vastgoed van Aprisco niet in waarde dalen.

Stallingen

Naast het nieuwe fietspad moeten er ook extra stallingen komen. Nu is plek voor 450 fietsen, dat moeten 570 stuks worden. Een deel daarvan moet overdekt worden. Ook moet het busstation straks meer opvallen. De plannen passen voor het college van B&W bij de plannen om duurzaamheid te stimuleren: forenzen krijgen de kans om de auto te laten staan.

Kosten

De uitbreiding van het busstation kost 600.000 euro. De ene helft betaalt de gemeente Assen zelf, het andere deel komt uit een uitkering van de provincie Drenthe. Wil Assen voor deze uitkering in aanmerking komen, dan moet het nieuwe busstation in 2017 klaar zijn. De gemeenteraad van Assen moet het plan nog goedkeuren. Mocht dat gebeuren, dan vinden de werkzaamheden in de zomervakantie van 2017 plaats om de hinder te beperken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.