Buurman in Pesse met lampenolie besproeid en met brandstichting bedreigd vanwege conflict over om krijsende jonge katjes

Rechtbank Assen. Foto: Jaspar Moulijn

,,Het is nooit mijn bedoeling geweest om iets in brand de steken en zeker geen mensen of dieren midden in een woonwijk”, verklaarde een 37-jarige man uit Pesse woensdag voor de politierechter in Assen.

De Pessenaar zou 20 augustus van dit jaar hebben geprobeerd om een schuurtje van zijn buurman in brand steken. Hij gooide met lampenolie, ook over de buurman zelf. Daarna hield hij een stuk krant omhoog en deed alsof hij het vuur wilde aansteken. ,,Je hebt nog vijf minuten om de katten binnen te halen, anders steek ik de boel in brand.”

Gekrijs katjes buurman hield verdachte wakker

De man had al heel lang overlast van de honden van de buurman. Tot zijn frustratie kwamen daar ook nog jonge katjes bij. ,,Het gekrijs van de dieren hield me elke nacht wakker. Ik deed geen oog meer dicht.” De man klaagde bij Woonconcept, de gemeente en de wijkagent, maar dat loste niets op. ,,Het was een wanhoopsdaad. Ik wilde op dat moment dat hij de katten binnenhaalde, in elk geval ‘s nachts, zodat ik kon slapen.”

Na vrijlating nooit teruggekeerd naar Pesse

Volgens de verdachte had hij niet eens een aansteker bij zich. De man kwam tot inkeer doordat een buurvrouw hem in paniek toeriep dat er kinderen in de buurt wonen. ,,Toen was de politie er ook al.” De Pessenaar heeft twintig dagen in voorarrest gezeten. Hij ruilde zijn huurwoning met iemand uit Hoogeveen en is nooit teruggekeerd naar Pesse.

Uit onderzoek van de reclassering blijkt dat de man in de aanloop naar het incident wel een liter Wodka per dag dronk. Hij heeft geen noemenswaardig strafblad.

,,Als ik een conflict met iemand heb, moet ik het ander oplossen”, zei de verdachte.

Niet meer vrolijk

Namens het slachtoffer werd 1230 euro schadevergoeding gevraagd. 30 euro voor de kleren die met lampenolie waren besproeid en 1200 euro smartengeld. ,,Ik begrijp nog steeds niet waarom de verdachte mij in brand heeft willen steken”, schreef hij in een slachtofferverklaring die werd voorgelezen. ,,Ik weet niet wat er gebeurd was als de buurvrouw niet 112 had gebeld. Ik was altijd opgewekt en vrolijk, maar dat ben ik niet meer.”

De politierechter acht poging tot brandstichting niet bewezen, maar ernstige bedreiging wel. Het verzoek om 1200 euro smartengeld voor het slachtoffer is afgewezen. De verdachte is veroordeeld tot 80 dagen cel, waarvan 60 voorwaardelijk. Hij moet zich laten behandelen bij GGZ.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe