Buurtvereniging viert zestigjarig bestaan

De Smildeger buurtvereniging Grensscheiding-Leemdijk bestaat 60 jaar. Tijd voor een feestje en reünie, vindt voorzitter Aafko Dik.

De buurtvereniging kwam in de jaren vijftig voort uit burenhulp, vertelt Dik. „In de regio woonden allemaal boeren en men hielp elkaar, bij brand of ziekte bijvoorbeeld. Toen is in 1956 besloten om er een buurtvereniging van te maken, om sterker te staan bij de gemeente.”

Het principe van burenhulp is volgens Dik na zestig jaar nog altijd leidend. „Eigenlijk doen we nog steeds hetzelfde. We hebben onder meer buurtpreventie en helpen ouderen. Ik moet er niet aan denken dat iemand zomaar een paar maanden dood thuis ligt. We houden elkaar een beetje in de gaten.”

Belangrijk kerkje

Om het zestigjarig bestaan te vieren houdt de vereniging, die zo’n vijftig leden heeft, op 2 juli om een reünie in een kerkje dat lang een belangrijke rol speelde in de regio. Dik: „Iedereen ging daar naar de zondagsschool. Er passen ongeveer vijftig mensen in, maar rond de feestdagen waren er wel honderd buurtgenoten in het kerkje. Stampvol. Voorganger Willem Schreuder was er dan en zorgde altijd voor een gezellige sfeer.”

De kerk werd in de jaren negentig verkocht, maar is vorig jaar teruggekocht door twee leden van de vereniging. „Toen had ik het idee om van het jubileum niet alleen een feest, maar ook een reünie te maken. Daarom hebben een tweedelig programma. 's Middags is er in het kerkje een foto-expositie en een reünie waarbij ook Willem Schreuder aanwezig is. 's Avonds is er vervolgens een feest”, vertelt Dik enthousiast.

Dankbaar

Voor de reünie worden niet alleen huidige leden, maar ook (kinderen van) oud-leden uitgenodigd. „Daarvoor hebben we in het gemeentearchief gezocht en ook oud-bewoners benaderd, of die nog namen weten. Daar zijn we nog mee bezig.”

Dik, opgegroeid in de regio en sinds 1985 voorzitter, heeft er zin in. Hij is duidelijk trots op zijn vereniging. „Als voorzitter trek je de kar. Maar als mensen helpen om dat gewicht te duwen, wordt die kar een stuk lichter. Daar ben ik erg dankbaarvoor.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.