Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is al elf maanden op de hoogte van het nieuwe door boeren gewenste keurmerk Farmer Friendly, maar heeft nog geen enkele stap ondernomen richting de supermarkten. Dit tot frustratie van boeren in Groningen, Drenthe en Friesland.

In tal van supermarkten in het Noorden was een deel van de schappen aan het begin van deze week leeg. Als gevolg van de blokkeeractie van de boeren, stond op veel opgehangen briefjes te lezen. De boeren die in Beilen demonstreerden hebben nieuwe briefjes uitgedeeld aan supermarkten waarop staat dat de schappen leeg zijn, omdat het CBL nog helemaal niets heeft gedaan met de voorstellen voor het nieuwe boerenkeurmerk.

Vorige week vrijdag blokkeerden boeren uit de drie noordelijke provincies het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Beilen. Aanleiding was het verstrijken van de deadline die boerenactiegroep Farmers Defence Force het CBL had gesteld. Uiterlijk 10 december wilde FDF een reactie op het door hen voorgestelde keurmerk Farmer Friendly. ,,Een eenvoudig ja of nee’’, aldus vice-voorzitter Jos Ubels uit Anderen.

Wat is Farmer Friendly?

FDF wil dat supermarkten die het Farmer Friendly keurmerk willen 3 procent van hun jaaromzet rechtstreeks in de portemonnee van de boeren laten vloeien. Volgens CBL-directeur Marc Jansen kent zijn bureau het keurmerk pas sinds 17 november, toen het werd gepresenteerd, en was een inhoudelijke reactie op het voorstel ‘binnen enkele weken’ ‘niet realistisch’.

Maar, het keurmerk is in overleg met onder meer het CBL tot stand gekomen zeggen de boeren die Beilen bezetten en bevestigt Ubels. Jansen gaf in telefoongesprekken toe het plan voor het keurmerk tot 10 december überhaupt nog niet met de supermarkten te hebben gedeeld.

‘Nog niets met het keurmerk gedaan’

Tijdens de actie in Beilen werden vier vertegenwoordigers van de boerengroepen uitgenodigd voor een gesprek via telefoon en internetverbinding met onder anderen een van de directieleden van de supermarktketen, Jansen van het CBL en manager logistiek van alle Jumbodistributiecentra Jan Wever. Daarin sprak het directielid zijn verbazing uit richting Jansen dat de Jumbo nog niet op de hoogte was gebracht, en gaf Jansen toe dat hij namens het CBL nog niets met het keurmerk had gedaan, bevestigen de vier boeren aan deze krant.

,,Het CBL traineert de zaak en verdraait de boel’’, zegt boer Wim Vossebeld uit Steenwijksmoer, die bij het gesprek aanwezig was. ,,Nou vindt pas 14 januari een volgend gesprek plaats over Farmer Friendly. Voor je het weet is het half februari, mag er weer mest worden uitgereden en hebben de boeren het veel te druk. Dan zijn we zo weer een jaar kwijt.’’

Het bestuur van Farmers Defence Force deed richting achterban een oproep om niet te gaan demonstreren op 11 december, maar vele tientallen boeren gaven daar geen gehoor aan.

‘Het wordt tijd dat we de boel eerlijker gaan verdelen’

,,Het is een keer klaar’’, zegt Henk Wortelboer uit Jipsingboertange, namens een boerengroep uit Westerwolde ook in Beilen aanwezig. ,,We zijn goed ontvangen door de Jumbo, trouwens. Het gesprek was goed. Maar aan de Nederlandse boeren worden eisen gesteld die niet gesteld worden aan de buitenlandse boeren wiens producten voor lagere prijzen in de schappen worden gelegd. Het wordt tijd dat we de boel eerlijker gaan verdelen.’’

Koos van der Zee uit Een-West en Diana Plomp uit Niezijl, vertegenwoordigden de derde groep boeren die na Beilen ook nog in Gieten bij het distributiecentrum van Coop en in Heerenveen bij het distributiecentrum van Lidl demonstreerden. ,,Daar werden we ook binnen uitgenodigd en is ook gebeld met Marc Jansen van het CBL’’, zegt Van der Zee. ,,Toen ik zei dat hij maar moest uitleggen wat hij ook in het gesprek met Jumbo had uitgelegd, hing hij op.’’

CBL reageert met verwijzing naar eerdere berichten

De woordvoerder van het CBL verwijst in een reactie naar berichten op de website van het bureau. Daarin staat dat het CBL alle voor het overleg over Farmer Friendly relevante partijen uitnodigt om 14 januari met elkaar te spreken over het verdienmodel van de boer en dat het CBL oproept geen nieuwe blokkades te organiseren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe