De Emmer CDA-fractie komt eind deze maand met een voorstel om het gebruik van lachgas te verbieden. Dit kondigde raadslid Dirk van Dijken (CDA) woensdagavond aan tijdens een commissievergadering van het gemeentebestuur.

Van Dijken wil het verbod op laten nemen in de algemene plaatselijke verordening van de gemeente. Hierdoor heeft de burgemeester volgens hem meer mogelijkheden om op te treden bij excessen. Bovendien geeft de gemeente hiermee een signaal af dat het gebruik van lachgas grote risico’s oplevert voor de gezondheid en ook voor de verkeersveiligheid, aldus de CDA’er.

Burgemeester Eric van Oosterhout maakte eerder al afspraken met grote Emmer horecabedrijven over het weren van lachgas. Ook donderdagavond wees hij weer op de grote risico’s. Hij gaat ervan uit dat het kabinet in de loop van volgend jaar met landelijke wet- en regelgeving komt om lachgas te verbieden. ,,Het valt dan onder de opiumwet. Om maar even aan te geven over wat voor spul we het hebben.’’

Niet zo lang wachten

Van Dijken zegt zo lang niet te willen wachten. Volgens hem is het nog allerminst zeker dat er binnen afzienbare tijd een nieuw kabinet zit en ook gaf hij aan dat een landelijk verbod op lachgas al in 2019 werd aangekondigd. Ter overbrugging van een landelijk verbod doet Emmen er volgens hem verstandig aan om zelf het gebruik van lachgas in haar verordening expliciet te verbieden.

Vanuit de raad was er veel sympathie voor het initiatief van Van Dijken en meerdere fracties gaven al aan het voorstel te gaan steunen. Ook Van Oosterhout kan zich in een dergelijk plan vinden. De CDA’er stuurt zijn voorstel de komende dagen naar andere fracties zodat zij het kunnen bestuderen en kijken of de formuleringen in hun ogen juridisch gezien in orde zijn.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe