CDA: Herstart oliewinning is onacceptabel

Het is onacceptabel dat minister Henk Kamp de NAM toestemming geeft om de oliewinning in Schoonebeek te hervatten. Dat zegt Tweede Kamerlid Agnes Mulder van het CDA.

,,Wat er nu gebeurt, is precies wat we niet wilden’’, zegt Mulder. ,,Het getuigt van fatsoen dat zulke beslissingen eerst met de Kamer en met de regio worden besproken.’’

Kamp maakte woensdagochtend bekend dat de NAM vanaf 15 september weer olie mag winnen. De olieproductie ligt stil nadat vorig jaar een pijpleiding waarin afvalwater werd vervoerd lek raakte. Dit afvalwater komt vrij bij de oliewinning en wordt door de NAM vanuit Schoonebeek naar Twente getransporteerd en daar in de lege gasvelden geïnjecteerd. Een nieuwe pijpleiding is woensdag goedgekeurd door Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Volgens Mulder veroorzaakt de beslissing van Kamp veel onrust bij de inwoners van Twente, die massaal tegen de oliewinning protesteren. Ook de NAM, die onlangs aangaf toch echt weer willen te beginnen, krijgt er van de CDA'er van langs. ,,Zowel de NAM als minister Kamp hadden dit anders kunnen doen. Het is allemaal niet fraai.’’

Mulder pleit alsnog voor een Kamerdebat, liefst zo snel mogelijk. ,,Wat mij betreft praten we hier volgende week al over. Als dat zo snel niet lukt dan moet het begin september, direct na het reces. Maar in ieder geval moet het voordat de NAM de oliewinning herstart.’’ Minister Kamp (VVD) liet woensdag al weten zich voor te kunnen stellen dat de Kamer om een debat zou vragen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.