Halverwege 2020 doet 1 op de 12 jongeren beroep op jeugdzorg

CGB in Aa en Hunze wil veel minder aanbieders van jeugdzorg. 'Straks bibliotheken en zwembaden dicht door enorme kosten'

Halverwege 2020 doet 1 op de 12 jongeren beroep op jeugdzorg ANP

Het aantal aanbieders van jeugdzorg in vijf Drentse gemeenten moet flink omlaag. Dit om de kosten en onnodige administratieve rompslomp flink te drukken.

Dat is in een notendop het voorstel van de fractie van CGB (Combinatie Gemeentebelangen) aan de gemeente Aa en Hunze dat donderdag daarover vergadert. CGB bezit 10 van de 21 zetels en is veruit de grootste partij in Aa en Hunze. CGB-raadslid Piet Wolters maakt zich grote zorgen over de ‘alsmaar stijgende kosten van jeugdzorg’.

Gemeentelijke werkgroep

Volgens hem is het tijd dat het aantal aanbieders van jeugdzorg fors minder wordt voor in ieder geval de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Noordenveld, Tynaarlo en Midden-Drenthe. ,,We pleiten in eerste instantie voor een gemeentelijke werkgroep met raadsleden, ambtenaren en externe mensen uit het veld. Die zouden moeten bekijken hoe we het aantal jeugdzorg-aanbieders kunnen verminderen.” Volgens hem zijn er in genoemde vijf gemeenten al zo’n honderd tot honderdvijftig aanbieders.

De werkgroep moet van het CGB onderzoeken of het ‘royale aantal zorgaanbieders werkelijk noodzakelijk is’. ,,Er komen bij ons signalen binnen via externen die hier verstand van hebben dat ten gevolge van het grote aantal aanbieders er heel veel dubbel werk verricht wordt.”

Het college van Aa en Hunze geeft aan blij te zijn met het voorstel. Maar voor een dergelijke werkgroep - waar een ‘redelijk budget voor wordt gevraagd’ - is geen geld. CGB krijgt het advies om de gemeenteraden van de andere vier gemeenten te benaderen om te kijken wat er mogelijk is.

Zwembaden sluiten?

Volgens het raadslid uit Gasselternijveen blijkt uit onderzoek dat in gemeenten waar het aantal aanbieders van jeugdzorg toenam dit ook geldt voor de uitgaven. In de laatste raadsvergadering van Aa en Hunze klonken de alarmbellen ook al: daar zal het tekort in de jeugdzorg mogelijk oplopen tot twee miljoen euro. ,,Het is niet ondenkbaar dat we straks bibliotheken of zwembaden moeten sluiten hierdoor.”

Aa en Hunze is daarin niet uniek, vrijwel alle gemeenten in Nederland verliezen miljoenen euro’s door de stijgende uitgaven in de jeugdzorg. In veel gemeenten leidt dat tot forse begrotingstekorten. Zo zal Tynaarlo bijna drie miljoen euro moeten toeleggen. In Noordenveld is de scheur in de broek over 2019 ook zo’n drie miljoen euro. Voor een groot deel worden de jeugdzorg- en WMO-kosten als schuldige aangewezen.

Organiseren zoals de bouw

Wolters vindt dat nagedacht moet worden over - een beetje kort door de bocht - een situatie zoals de bouw is georganiseerd. ,,Met een hoofdaannemer die het werk verdeelt aan andere bouwbedrijven.” CGB hoopt dat de werkgroep kan kijken of er slechts een handjevol zorgaanbieders als ‘hoofdaannemer’ kan worden aangesteld. Wolters: ,,Daarnaast moet er een dossier over een kind worden aangelegd dat raadpleegbaar is voor de diverse instanties.”

CBG wil dat een dergelijke werkgroep ieder kwartaal rapporteert aan de vijf betrokken gemeenteraden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu