Het COA erkent en herkent de zorgen van het personeel rond criminele Noord-Afrikanen die in asielzoekerscentra verblijven terwijl ze amper kans hebben op een verblijfsvergunning.

Dat het COA-personeel zich lang niet veilig voelt, blijkt ook wel uit een interne rapportage van december 2019. Daaruit komt naar voren dat het overgrote deel van de COA-medewerkers uit Noord-Nederland de afgelopen twee jaar geregeld te maken kregen met intimidatie, lichamelijk geweld of bedreiging.

Zo wordt twee op de drie personeelsleden (regelmatig) uitgescholden door asielzoekers, is de helft van de medewerkers bedreigd en een kwart van de COA-mensen heeft ook met fysiek geweld te maken gehad. 299 medewerkers van COA-noord (57 procent) deden mee met het onderzoek. Er waren 523 mensen uitgenodigd.

Untouchables

De rapportage gaat overigens niet specifiek over de groep ‘minderjarige’ Noord-Afrikaanse veiligelanders. Maar volgens de medewerkers zijn zij verantwoordelijk voor het gros van de ellende. ,,Het loopt de spuigaten uit. Deze groep voelt zich onaantastbaar. Untouchable. We hebben toch niks te verliezen. Dat zeggen ze ook gewoon in ons gezicht.”

Woordvoerder Jacqueline Engbers van het COA laat weten dat deze groep ‘minderjarige’ veiligelanders inderdaad ‘een hardnekkig probleem vormen’. ,,We kennen de verhalen en snappen dat ons personeel daar last van kan hebben. Er wordt aan alle kanten hard gewerkt om dit op te lossen.”

Vorige week stuurde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol de zogeheten Rapportage Vreemdelingenketen naar de Tweede Kamer. Zij laat daarin weten dat steeds meer asielzoekers verdacht worden van diefstal. Ook is er meer geweld in azc’s. Van de meerderheid van de misdrijven, 59 procent, worden asielzoekers uit zogenoemde veilige landen zoals Marokko en Algerije verdacht. De asielaanvraag van deze mensen is doorgaans kansloos.

Ketenmariniers

Woordvoerder Engbers zegt dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing voor het probleem van de ‘minderjarige’ veiligelanders. Ze wijst op het HTL in Hoogeveen waar overlastgevende asielzoekers worden geplaatst. Daar vond zaterdag overigens nog een steekpartij plaats. Het hoe en waarom daarvan is onduidelijk.

Ook de zogeheten ketenmariniers zetten goede stappen, zegt Engbers. ,,We boeken resultaten in Harderwijk. En in het zuiden van het land.” De drie ketenmariniers zijn aangesteld om problematiek rond overlastgevende asielzoekers aan te pakken.

Vrees voor veiligheid

Werknemers van asielzoekerscentra in het Noorden zijn er echter helemaal klaar mee, blijkt uit gesprekken met hen. ,,We mogen ze niet over een kam scheren. Er zijn zeker Algerijnse en Marokkaanse jongens die hier met een reden asiel aanvragen, maar het gaat wel om een minderheid. Een aanzienlijk deel is een rondtrekkend crimineel circus. Wij willen vluchtelingen helpen en niet bezig zijn met de rotzooi die deze lui veroorzaken. Het is nu zo bont dat ik oprecht vrees voor mijn veiligheid en die van mijn collega’s”, zegt een van hen.

Uit zestien incidentenregistraties die het personeel met deze krant heeft gedeeld, komt inderdaad een beeld naar voren dat de medewerkers aardig wat voor de kiezen krijgen. Het gaat veelal om vecht- en scheldpartijen waar Noord-Afrikanen bij zijn betrokken. Met regelmaat worden mensen van de Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) - de doktersdienst, zeg maar - bedreigd en uitgescholden door hen. ,,En dat is alleen nog maar op de azc’s. Wat daarbuiten gebeurt, staat niet in deze incidentenregistraties.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe