Het voormalige café Reinders in Oosteinde heeft eindelijk, na jaren leegstand, nieuw eigenaren. Het zijn Alfred Hessels en zijn vrouw Anne Westenbrink van cateringbedrijf A&A Food die het pand een nieuw leven geven.

De caféfunctie komt niet meer terug, maar de zaal krijgt zeker een nieuw leven.

Er komt weer leven in de brouwerij aan de Wolddijk bij de rotonde in Oosteinde, maar voordat het zover is, moet nog heel veel gebeuren. Het wemelt nog van de relikwieën in het pand en voor een groot deel moet de bezem zijn werk nog doen. Alfred en Anne gaan met hun drie kinderen in het cafégedeelte wonen, vooraan de straat dus.

Tussen die kamer en de zaal komt een nieuwe dikke muur, de huidige keuken wordt volledig gemoderniseerd. „Van daaruit runnen we ons cateringbedrijf, maar we vinden het geven van feesten ook leuk, daarom houden we de zaal voor onder andere grote en kleine feesten, bedrijfslunches, vergaderingen en activiteiten uit de buurt”, vertelt Anne (32) enthousiast.

Roet in het eten

Samen met haar man heeft ze sinds 2018 het cateringbedrijf, wat ze nog runnen vanuit hun woning aan de Larijweg, waar de ouders van Anne zeer bedrijvig zijn. Ze kregen het steeds drukker en 2020 had het topjaar moeten worden. Corona gooide echter roet in het eten, of toch niet? „Dit kwam op ons pad dankzij corona”, glimlacht Alfred. „We zouden enorm druk geweest zijn, maar nu hadden we tijd om na te denken over wat we verder zouden willen. Nou, zonder corona hadden we hier niet gezeten.”

Het is een pand met historie, van grote feesten en memorabele concerten tot bruiloften, maar ook van bijeenkomsten van plattelandsvrouwen tot spannende biljartwedstrijden. „Iedereen heeft wel een verhaal bij het café, emoties ook. Dat merkten we al toen de mannen van de kringloopwinkel hier waren”, zegt Anne.

Het is een oud pand dat door de tand des tijds aardig geleden heeft. „Er zitten nu nog tien gaskachels in, daar komt moderne verwarming voor in de plaats. We gaan ook voor dubbele beglazing”, laat Alfred weten. „De bar van het café gaat eruit, de mooie houten vloer van het café gaan we boven hergebruiken, want er wordt beton gestort met vloerverwarming. We proberen wel wat elementen van het café erin te houden”, vult Anne aan.

Weer actie

Vanaf het moment dat de handtekeningen zijn gezet, is er weer actie aan de Wolddijk, maar het stel heeft nog geen datum voor ogen dat ze erin trekken. „Eerst het dak maar, dat is lek. Dan van binnenuit isoleren, de woonkamer en slaapkamers maken en natuurlijk de bedrijfskeuken. De catering gaat straks natuurlijk gewoon door.”

Ze willen veel zelf doen, samen en met familie en vrienden, maar de grote klussen worden gewoon door professionals gedaan. „En uiteindelijk moet het er allemaal heel verfrissend uitzien, wij zijn ene jongere generatie. We willen er een gezellig zaaltje van maken; als het maar gemoedelijk is”, besluit Anne.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe