Om de onrust en onveilige gevoelens in de Jan Mankeshof in Meppel tegen te gaan, besloot de gemeente camera’s op te hangen in de straat. Maar waar komt die onrust vandaan? „De inval heeft de buurt op zijn kop gezet, maar sindsdien hebben we niets meer gehoord van gemeente of politie.”

In een grijze joggingbroek en met zwarte handschoentjes aan verpot Frank Khieroe wat planten in zijn voortuin. De miezerregen deert hem niet zo veel. Met zijn gespierde armen over elkaar en gespreide benen kijkt hij de Jan Mankeshof in, waar het komende half jaar camera’s komen te hangen. Hij vindt het maar niks, die lelijke dingen in zijn straat. Overdreven, eigenlijk.

De apparatuur moet het onveilige gevoel bij de bewoners wegnemen. „Welke onveiligheid?”, vraagt hij zich hardop af, met licht Surinaamse tongval. „Ik woon hier nu al dertig jaar. Nooit problemen gehad. Er wonen hier bijna alleen maar ouderen.”

loading

Toch was de Meppeler straat in juni toneel van groots vertoon van de politie. Een arrestatieteam viel op 18 juni vroeg in de morgen een woning in de straat binnen, evenals een woning aan de Willem de Poorterstraat. Daar werd uiteindelijk de 37-jarige Saied H. van zijn bed gelicht in een onderzoek naar wapens. Hij was net op vrije voeten nadat hij in de zomer van 2017 een celstraf van acht jaar kreeg opgelegd.

Khieroe kende H. goed, groeide met hem op. „Hij heeft domme dingen gedaan, zeker. Maar hij maakte hier de buurt niet onveilig. Als je in die wereld zit, haal je dat allemaal toch niet naar je eigen straat? Dat ga je juist ergens anders doen.”

Pokémon in de speeltuin

Verderop in de wijk zijn reacties meer huiverig. „Je noteert geen namen of huisnummers? Kom er dan maar even in”, zegt een bewoner. Binnen vertelt hij over de impact van de inval van de politie. „Je schrikt je wezenloos. Opeens wordt een huis in de straat bewaakt door mannen in kogelvrije vesten.”

Maar de inval zelf is niet wat de straat bezighoudt. Het is de nasleep. „Verschillende mensen verbleven in het pand na die tijd. En van de politie en gemeente hebben we niets meer gehoord. Daar zit de onrust, we weten niet meer wat er in onze eigen straat gebeurt. Ze zetten de straat op zijn kop en daarna blijft het stil.”

Wie negativiteit zoekt, zal het vinden. Ook in Meppel, zegt Khieroe. „Zoals daar”, wijst hij naar het speeltuintje verderop. „Daar zitten elke avond wel wat jongeren. Dat is niet meteen slecht, je moet gewoon onderzoeken wat ze hier komen doen. Blijken ze hier elke avond voor dat Pokémon-spel te zitten, weet je wel?” Op camerabeelden zou het er meteen verdacht uit kunnen zien, vindt hij.

‘Laat boa’s rondfietsen, die spreken mensen aan’

Een groep van zo’n twintig buurtbewoners schreef desondanks een brandbrief naar de gemeente. De buurtbewoner, die anoniem wil blijven, zegt bang te zijn voor eventuele afrekeningen. „Dat hoor je steeds vaker in die criminele circuits. Dat ze gewoon naar de woning rijden en schoten lossen. Je moet er niet aan denken dat dat hier gebeurt. Er wonen hier veel kinderen.”

Volgens Louis de Leon, de advocaat van H., hoeft de buurt daarvoor niet bang te zijn. „Mijn cliënt woont niet in die straat en heeft hij ook geen vijanden om iets van te duchten. Hij heeft iedereen altijd netjes behandeld. Maar als mensen rustig worden van die camera’s, moeten ze die er vooral ophangen. Met mijn cliënt heeft het niets van doen.”

Burgemeester Richard Korteland erkent dat de nazorg in de buurt te wensen over liet. „Er zat te veel tijd tussen de inval en het moment dat de wijkagent een rondje ging maken. Dat hadden we eerder moeten doen. Dat is ook iets wat we hebben meegenomen bij de zaak in Nijeveen; meteen de wijkagent de buurt in sturen.”

Iets wat Khieroe kan beamen. „Laat hier gewoon wat politie of boa’s rondfietsen, die spreken mensen aan. Camera’s niet.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe