Camping Liebe in Anderen dreigt alsnog te moeten sluiten

Boerencamping Liebe in Anderen moet alsnog sluiten. Dat is het standpunt van het college van b en w in de gemeente Aa en Hunze.

Adri Hilhorst van boerencamping Liebe in Anderen is uitermate verrast door dit besluit van het college. Gistermorgen werd hij per e-mail ingelicht. „Dit is wel het laatste wat ik had verwacht”, zegt hij. Voor Hilhorst voelt het alsof er valse verwachtingen zijn gewekt. „Ik heb een tijd geleden met de wethouder gesproken. Die gaf aan dat het wel goed zou komen. Nou, niet dus.”

Afgelopen jaar was er veel reuring omtrent de mogelijke sluiting van de camping. Omdat Hilhorst geen werkend boerenbedrijf meer heeft, zou hij geen boerencamping meer mogen hebben. De overgangsperiode van vijf jaar werd dit jaar overschreden. Een groot deel van de partijen in de raad zag echter geen enkele noodzaak om de camping te sluiten. Bovendien startte Hilhorst zelf een petitie waarin 95 procent van de inwoners in Anderen aangaf voor behoud van de camping te zijn, die er al ruim twintig jaar is.

Om deze redenen besloot het college deze zomer het voorstel terug te nemen. Ze beloofden de mogelijkheden voor behoud uit te zoeken. Nu komt het college met een totaalvoorstel, dat ongewijzigd is: een boerencamping kan alleen bestaan bij een werkend boerenbedrijf in het buitengebied. Dat gaat voor een aantal kleine boerencampings in de gemeente niet op. Een ander voorbeeld van een camping die straks moet sluiten is camping Van Rein in Gasselte.

Henk Santes, raadslid van de PdvA, reageert verbijsterd. Zijn partij strijd al vanaf het begin voor behoud van de kleine boerencampings. „Waar praten we eigenlijk over”, zegt Santes. „Het zijn zulke kleine campings, laten we blij zijn dat we ze hebben.”

Achttien plaatsen heeft camping Liebe, maar die zijn nooit allemaal bezet. Hilhorst: „Ik heb ooit eens uitgerekend dat ik gedurende het seizoen gemiddeld drie plekken per nacht bezet heb.”

Burgemeester Eric van Oosterhout laat weten dat het advies van het college deels gebaseerd is op gesprekken met de Recreatiecommissie. De partijen die hierin zijn opgenomen, adviseren de notitie kleinschalig kamperen niet aan te passen. Er is volgens hen geen behoefte aan meer reguliere campings. „Boerencampings mochten juist bestaan, vanwege behoefte aan diversiteit”, zegt Van Oosterhout. „Zonder boerenbedrijf is er geen sprake meer van kamperen bij de boer.”

De raad discussieert 8 december over het voorstel in een commissievergadering.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.