Campinggasten Henk en Janneke zagen de brand in Wateren het eerst

Henk en Janneke Rietberg uit Rijssen zijn campinggasten van de Blauwe Lantaarn. Ze zagen het vuur als één van de eersten en belden de brandweer.

Blusheli onderweg naar zeer grote heidebrand bij Wateren in Drents-Friese Wold; camping wordt ontruimd; politieheli cirkelt boven gebied
Lees verder

Terug op de camping, zo’n 500 meter van de brandhaard, bleek de eigenaresse al op de hoogte. ,,Het kwam snel onze kant op. Een boom was zomaar weg. Toen zijn we met zn allen naar een weiland aan de andere kant van de weg gegaan.”

Het echtpaar heeft nog geholpen bij de evacuatie. ,,Er zat nog een vrouwtje helemaal alleen met haar kat in haar caravan op de hoek van de camping. En de eigenaresse kwam nog aan met een papegaai in een kooi.”

,,We hopen dat de camping gespaard blijft. Maar onze caravan is verzekerd. Als ‘ie moet gaan dan is het zo”, zegt het duo berustend. ,,Wij gaan nu maar ergens iets drinken. Al ons water is op. We kunnen nu toch niets doen.”

Opvang

Op de Alberthoeve worden gasten van de geëvacueerde camping de Blauwe Lantaarn opgevangen. Kannen water, ranja en koffie staan klaar voor de toegestroomde mensen.

Campinggast Sander Snoek: ,,Hopelijk kunnen we snel terug, ik heb alleen mijn telefoon en de caravansleutel. We zagen de rook en moesten opeens weg, toen was iedereen wel even in rep en roer.”

,,We hebben ook broodjes besteld en er zijn eventueel nog bedden vrij”, zegt Nelleke Zwiers van de Alberthoeve. ,,Je moet elkaar een beetje helpen”, vult man Appie aan. ,,Als er bij ons problemen zijn worden wij ook geholpen, hopelijk gaat het allemaal goed.”

Reinder Jongstra is een van de geëvacueerde gasten die aan de koffie zit. ,,Rond kwart voor drie werden wij geëvacueerd. Ik zat tv te kijken en hoorde wat sirenes, ik dacht dat het wel mee zou vallen. Toen keek ik en zag ik toch een stuk rook boven de heg uitkomen. Toen moesten we opeens weg, de hondjes gingen in de auto en de rest hebben wij laten staan.”

Dhr Jongsma met zijn hondjes. Foto: DvhN

Kleine file

De uittocht verliep volgens Jongsma soepel. ,,Het was goed geregeld, we stonden in een kleine file maar konden gemakkelijk weg. Daarna zijn we hier goed opgevangen door de familie Zwiers.”

Grote zorgen maakt Jongsma zich nog niet. ,,Wij moeten om half zes eten dus ik hoop dan weer terug te zijn”, grapt hij. ,,Maar het is voor de oudere mensen natuurlijk stressvol.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.