Carbid knalt toch in Noordbarge

In de Emmer wijk Noordbarge mag op oudejaarsdag tussen 13 en 16 uur met carbid worden geschoten. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders woensdagochtend besloten.

,,Hiermee houden we rekening met de belangen van degene die het organiseert. We vinden dat deze traditie de ruimte moet krijgen, maar houden met dit besluit ook rekening met de bezwaarmakers'', motiveerde burgemeeser Cees Bijl het besluit.

De bestuursrechter in Groningen tikte Emmen dinsdag hard op de vingers over de onduidelijke regels rond het carbidschieten. Dat gebeurde in een zaak die was aangespannen door twee inwoners van Noordbarge, die vinden dat de beoogde carbid-locatie – een veld aan de rand van de wijk – te dicht bij de bebouwing ligt.

De gemeente Emmen wilde het schieten desondanks gedogen. De rechter oordeelde echter dat dit gedoogbeleid op geen enkele wijze is onderbouwd, met verwarring als gevolg. Volgens het vonnis mag er dan ook niet worden geschoten. De bezwaarmakers dienden direct daarop een verzoek bij de gemeente in om op te treden wanneer er toch zou worden geschoten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.