Carbidbeleid Emmen ligt weer onder vuur

Een nieuwe reeks in de soap ‘Carbidschieten in Noordbarge’ is in de maak. Getergde bezwaarmakers kondigen een nieuwe rechtszaak versus gemeente Emmen aan.

Hun eis: Emmen moet paal en perk stellen aan het carbidschieten. Daar waar de oudejaarstraditie in ere wordt gehouden, moeten de regels van de Algemene Plaatselijke Verordening strikt worden nageleefd. De gemeente moet daar streng op toezien.

Pyrrusoverwinning

Getergd door de Pyrrusoverwinning die ze vorig jaar op gemeente Emmen boekten, maken ze opnieuw de gang naar de rechter. De rechter in Groningen las toen op niet mis te verstane wijze de gemeente de les ( ,,U heeft een ontzettend rommelige situatie gecreëerd’’). Hij verbood het carbidschieten in Noordbarge, maar de inkt van het vonnis was nauwelijks opgedroogd of het van winterreces teruggekeerde college van B en W besloot het knalfeest toch te gedogen tussen 13.00 en 16.00 uur.

De Vries cum suis lieten het er niet bij zitten. Hij en nog drie andere bezwaarmakers doken in de materie. Op basis van de Wet Openbaar Bestuur hengelden ze informatie binnen over de jaren 2014 en 2015. Overigens zeggen ze dat Emmen slechts ten dele is tegemoet gekomen aan hun WOB-verzoeken. ,,Zodoende worden ons bijvoorbeeld klachten van bewoners onthouden die ertoe hebben geleid dat de ambtenaren Harms en Habing onder deze druk pas bereid waren om de regels van de APV uit te voeren en het carbidschieten te verbieden’’, staat er in het rapport te lezen. Genoemde ambtenaren liegen volgend de bezwaarmakers alles wat los en vast zit aan elkaar ,,om toch vooral de carbidschieters geen strobreed in de weg te hoeven leggen.”

Handhaving

Hun conclusie: Emmen is een vrijstaat voor carbidschieten. Zo’n beetje alles wat volgens de letter van de APV verboden is, wordt oogluikend toegestaan. Schieten over de openbare weg en op te kleine veldjes midden in een wijk. Kanonnen met een inhoud van 300 tot 500 liter, waar een maximum geldt van 50 liter. Schieten binnen en straal van 300 meter van inrichtingen met dieren. En dat alles onderbouwd met fotomateriaal van indrukwekkende lanceerinstallaties. Er staat geen enkele maat op het carbidschieten, zegt ,,Maar is het gek in een gemeente die niets aan handhaving doet?’’

Zeven locaties worden genoemd in zijn rapport: Westenesch, Noordbarge, Erica café the Spot, Zwartemeer Stichtingstraat, Zwartemeer Dorpshuiswijk, Klazienaveen Evenaar en Emmerhout Laan van het Kinholt. De Vries: ,,Van al die locaties is Westenesch de enige die voldoet aan alle normen van de APV, maar wat wil daar het geval? Ze wijken gewoon uit naar een kleine brink. En de gemeente staat het allemaal oogluikend toe. Net als het schieten over een openbare weg en met bussen die een veel te grote inhoud hebben. Het wachten is nu op het moment dat ze met een giertank gaan schieten. De grenzen worden steeds verder opgerekt. Dat krijg je met een gemeente die alles toestaat. Het wachten is nu tot het moment dat het vreselijk misgaat.”

Op 17 juni 2016 hebben de bezwaarmakers hun aan het college gerichte verzoek tot handhaving voor carbidschieten ingediend. Jan de Vries zegt daarop alleen een ontvangstbevestiging te hebben ontvangen. Mocht de gemeente Emmen niet binnen twee weken reageren, dan stappen de bezwaarmakers opnieuw naar de rechter. ,,Wij trekken onze hakken niet in de wal’’, zegt de oud-handballer. Je weet hoe dat gaat in de sport. We gaan door tot het laatste fluitsignaal.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.