Carbidknallen in de zomer? Alles kan in Tiendeveen

Ouderwets knallen met melkbussen en carbid, maar nu ‘lekker in de korte broek’. Dat is de strekking van de NK Zomer Carbidspelen die vandaag in Tiendeveen worden gehouden.

Het is zaterdagmiddag weer een oorverdovend kabaal op het sportveld in het dorp. Veertien teams strijden om de fameuze titel: kampioen NK Zomer Carbidspelen. Daarvoor moeten ze een paar grote kegels omver ‘bowlen’ en de voetballen in grote gaten schieten op twee banen van ongeveer vijftig meter lang.

22 seconden wachten tot ontsteking

De broers Peter, Dirk en Johan Dwarshuis uit Godlinze - in de carbidwereld beter bekend als Melkbus Team Glinz (M.B.T.G.) - zijn niet naar Tiendeveen afgereisd om louter een gezellig potje te knallen. Met een uitgekiend plan, zo zeggen ze zelf, zijn de broers de ‘bowlingbaan’ ingestapt.

Het geheim: precies 22 seconden wachten voordat je de vlam bij de bus doet. 1, 2... 22. Terwijl bezoekers zónder gehoorbeschermers ineen krimpen van de knal, schiet de voetbal richting kegels.

Tijd voor een carbidevenement in de zomer

De organisatie van het NK Carbiddarten - dat zich altijd rond oud en nieuw afspeelt - heeft het evenement bedacht. Afgelopen NK besloten ze dat ‘t tijd werd voor een carbidevenement in de zomer.

„Het is niet zo koud als in de winter, je hoeft geen dikke jas en handschoenen aan, dus het is aangenaam vertoeven rondom de wedstrijdbanen”, legt Bé Ijmker - één van de organisatoren - uit. Dankzij de gemeente Hoogeveen werd die wens in vervulling gebracht.

Of de charme er zo niet een beetje af is? Welnee, vindt team Melkbus Team Glinz. „Carbidschieten is altijd mooi om te doen, zeker met een competitie-element erin.”

Stug doorknallen

Bij het NK Carbiddarten werden de geboeders Dwarshuis afgelopen winter vierde van de dertig (!). De heren hebben een naam hoog te houden en daar worden ze goed aan herinnerd door pa en moe Dwarshuis die het spektakel vanaf hun twee klapstoeltjes aanschouwen. Maar hun nauwkeurig berekende 22 seconden blijkt nog geen succesformule. Spectaculaire strikes en spares blijven vooralsnog uit.

De eerste ronde zit erop. De broers beraden zich over hun tactiek. Aanpassen? Doorgaan? Ze kiezen eerst maar ‘s voor dat laatste. Stug doorknallen. Zo doen ze dat zaterdag in Tiendeveen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.