Carbidschieten in Assen aan banden gelegd

De gemeente Assen legt het carbidschieten tijdens de jaarwisseling aan banden. De periode dat het afschieten wordt toegestaan, wordt ingeperkt.

In Assen mocht tot 2 uur Nieuwjaarsnacht carbid worden afgeschoten. Die tijdslimiet wordt nu ernstig ingeperkt en wel tot 18 uur op 31 december. De algemene plaatselijke verordening wordt hiervoor aangepast. De gemeente heeft hiertoe besloten om de overlast van het geknal terug te dringen.

Het afgelopen jaar werden veertien aanvragen ingediend om in Assen carbid af te mogen schieten op diverse locaties. Drie verzoeken werden geweigerd, twee omdat ze te laat waren ingediend en een omdat de aanvraag niet voldeed aan de voorwaarden.

Op oudjaarsdag zijn alle locaties door de toezichthouders van de gemeente gecontroleerd of aan de voorwaarden werd voldaan. Er werden drie illegale situaties aangetroffen waartegen ook is opgetreden waarna de overtreding werd beëindigd.

In een geval was sprake van een ernstige overtreding. Daarbij werd een schietinrichting aangetroffen, een zogeheten ‘Dikke Bertha’ met een inhoud groter dan 50 liter. Het acetyleengas werd in een zelf geconstrueerde oliedrum opgevangen en door middel van een slang naar de Dikke Bertha geleid. ,,Dit is een gevaarlijke ontwikkeling,’’ zo schrijft de gemeente. In Assen raakte een jongen aan zijn hoofd gewond bij het carbidschieten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.