Carbidschieten in Drenthe mag op oudejaarsdag nog maar met twee personen in plaats van vier. Ondanks de verscherpte coronamaatregelen komt er geen verbod op carbidschieten, zo besloten de Drentse burgemeesters woensdag.

Aanvankelijk mocht carbidschieten in het Noorden nog met vier personen, maar na de nieuwe landelijke lockdownregels van het kabinet deze week zijn dat er twee geworden. In Drenthe wordt daar op Oudejaarsdag niet vanaf geweken. ,

,We hebben geen keuze, hoe jammer het ook is”, zegt burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen, de grootste carbidschietgemeente van Drenthe.

De twaalf Drentse burgemeesters willen één lijn trekken in de provincie. Het zogeheten Regionaal Beleidsteam kwam woensdag bij elkaar voor overleg over oud en nieuw.

Ontheffing of melding

Gemeenten verlenen ontheffingen voor carbidschieten of carbidschieters moeten melding maken dat ze op een locatie willen knallen. In de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) is onder meer opgenomen waar carbidschieten is toegestaan en welke afstand tot bebouwing en verzorgingshuizen bewaard moet worden. ,,We zullen in het huis-aan-huisblad melden dat er maar met twee personen met carbid geschoten mag worden en ook de melders krijgen bericht”, aldus Van Oosterhout.

De animo om met vier personen carbid te schieten, in plaats van met grote groepen zoals voorgaande jaren, was flink afgenomen. Maar bij de gemeente Emmen kwamen toch nog honderd meldingen (vorig jaar 140) binnen. ,,Ik denk dat de animo nog verder afneemt nu nog maar met twee personen geschoten mag worden. In de praktijk zal het aantal carbidschietplekken minder zijn dan honderd, ik schat enkele tientallen”, zegt de burgemeester.

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Aa en Hunze liet woensdagavond bij de raadsvergadering weten dat er 36 meldingen zijn binnengekomen om te mogen schieten met carbid. ,,Daarvan hebben al een paar aangegeven het toch niet meer te gaan doen."

Strenge controles

Op oudejaarsdag zullen boa’s en politie controleren of het carbidschieten volgens de regels verloopt. Ook zien zij toe op het vuurwerkverbod en het aansteken van feestvuurtjes. ,,Gezien de ervaringen van voorgaande jaren verwacht ik geen grote problemen met het carbidschieten op oudejaarsdag. Ik verwacht meer problemen in de nacht, tijdens de jaarwisseling, als mensen naar buiten gaan en toch met vuurwerk gaan schieten. We zullen daar streng tegenop treden”, laat Van Oosterhout weten.

Beter iets dan niets

Voorzitter John Schoonheim van de stichting Carbidschieten Drenthe zegt zich bij het besluit van de burgemeesters neer te zullen leggen. ,,Als we maar met twee personen mogen schieten, dan is dat het. Beter iets dan niets. Kan de omgeving er toch nog een beetje van mee genieten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus