Deelname van de afdeling cardiologie van Isala Diaconessenhuis Meppel naar de werking van een bestaand geneesmiddel tegen jicht heeft een onverwacht groot succes opgeleverd. Het onderzocht of een lage dosis van eeuwenoud geneesmiddel (genaamd colchicine) het risico op hartinfarcten en beroertes en het overlijden daaraan kan verlagen.

Conclusie na drie jaar onderzoek: In aanvulling op de standaardbehandeling kan dit geneesmiddel de risico’s met dertig procent verminderen. De mensen die het medicijn hebben geslikt, hadden niet meer bijwerkingen dan deelnemers die een placebo (nepmedicijn) kregen.

Wereldwijd waren er 5500 deelnemers aan het onderzoek van wie 3500 uit ons land. Van de afdeling cardiologie van Isala Diaconessenhuis Meppel deden er 200 patiënten mee aan het onderzoek.

Researchverpleegkundige Agaath de Vos reageert verheugd op de resultaten van het onderzoek, die onlangs werden onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde medisch tijdschrift The New England Journal of Medicine . „We hebben echt een feestje gevierd. Niemand had dit grote succes verwacht. Er waren medici die aanvankelijk twijfels hadden over de uitkomsten van dit onderzoek. Met 200 patiënten was Meppel een van de ziekenhuizen met de meeste deelnemers. In de publicatie werd dokter Pieter Hoogslag genoemd.” Hoogslag is sinds 1995 werkzaam als cardioloog in het Isala-ziekenhuis in Meppel. „We zijn heel trots op hem. Naamsvermelding is voor hem een once in a lifetime . Dat was een extra cadeautje voor ons.’’

Farmaceutische bedrijven waren niet geïnteresseerd in het goedkope medicijn

Op dit moment is het medicijn nog niet geregistreerd voor de behandeling van chronische hart- en vaatziekten. Het kost tijd volgens cardioloog Pieter Hoogslag voordat nieuwe resultaten van onderzoek in internationale behandelrichtlijnen worden opgenomen. De procedure voor de Europese registratie is inmiddels gestart.

Het is een goedkoop medicijn en wordt gemaakt van herfsttijloos, een krokusachtige plant. In eerste instantie kreeg de bedenker van het onderzoek, dr. Mark Nidorf uit Australië, weinig voeten aan de grond. Farmaceutische bedrijven waren niet geïnteresseerd in dit goedkope medicijn. Het leverde geen verdienmodel op.

Een klein onderzoek onder patiënten van dr. Nidorf bevestigde zijn veronderstelling dat het middel een preventieve werking kan hebben op hart- en vaatziekten, reden om het onderzoek naar de werking ervan. Hij zocht contact met twee Nederlandse cardiologen die het onderzoek onderbrachten bij de overkoepelende organisatie Werkgroep Cardiologische Centra Nederland (WCN).

Cardioloog Pieter Hoogslag was direct enthousiast. „Dit onderzoek is in vele opzichten bijzonder”, zegt hij. „Het is volledig door de cardiologen die lid zijn van de WCN opgezet in ons land.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe