Cast en regisseur geven klein voorproefje Mammoet

Benieuwd naar Mammoet, de openluchtvoorstelling die deze zomer wordt gespeeld op het Buinerveld? De pers, en andere genodigden, kregen donderdag alvast een klein voorproefje.

Mammoet, wat is dat precies? Bij de Tourist Info in Borger krijgen de medewerkers die vraag steeds vaker.

Voortaan kunnen zij het haarfijn vertellen. Hun coördinator was donderdag namelijk een van de genodigden op het Buinerveld. Op het grote podium aan de rand van het Buinerveld gaf regisseur Tom de Ket uitleg over de voorstelling én een kijkje achter de schermen.

Duizend bezoekers

Mammoet wordt deze zomer, vanaf 16 juli, zeven weken lang -36 keer- gespeeld. De tribune biedt plek aan duizend bezoekers.

Het Buinerveld, zo legde De Ket uit, is uitverkoren na een lange rondgang door Drenthe, samen met Staatsbosbeheer. Een achttal plekken viel af. Het Buinerveld past volgens De Ket goed bij het idee van de oertijd, waar de voorstelling om draait, en bleek het meest praktisch, met parkeergelegenheid in de buurt.

Oertijd

,,Ik ben opgegroeid in Drenthe en liep als jongen vaak in gebieden zoals het Balloërveld, waar je de oertijd echt kunt vóelen'', vertelde De Ket. ,,Fascinerend, vond ik toen al. Toen ik een paar geleden besloot een voorstelling te maken over de oertijd, bedacht ik dat dat niet alleen maar over die oertijd moet gaan. Dan wordt het folklore. Ik vond dat er een link moest zijn met het nu. Met de vervreemding die over ons is gekomen, nu onze verbinding met de natuur is verdwenen.''

Centraal in Mammoet staat de vraag of de mens wel geschikt is om in de huidige tijd en maatschappij te leven. De Ket haalt welvaartsziekten aan en de eenzaamheid die menig Nederlander voelt. En de kwestie of de mens nog wel bereid is dingen in te leveren voor het grotere geheel, zoals vroeger gebeurde bij het offeren.

Bulgaarse polyfonie

,,Ik denk het namelijk niet'', zegt De Ket. ,,We hebben er tegenwoordig nog niet het kleinste ding voor over. Neem nou de gang van 130 kilometer per uur waarmee we over de weg razen. We weten allemaal dat het hartstikke vervuilend is en dat het beter is voor de natuur om 100 kilometer per uur te rijden. Maar niemand die het doet. Ook ik niet.''

Dan is het tijd aan de cast om een lied te laten horen. Het nummer is gebaseerd op Bulgaarse polyfonie, omdat dit volgens De Ket het oergevoel overbrengt. Terwijl de vrouwen zingen, vliegt er een buizerd over. De Ket en een afvaardiging van Staatsbosbeheer zien het glimlachend aan. Het is alsof de roofvogel illustreert wat hun bedoeling is: natuur en cultuur op één plek. Verbonden.

menu