CdK Jetta Klijnsma pleit in Den Haag voor de opening van toiletten op campings (in Drenthe en elders)

CdK Jetta Klijnsma (links) bij het nog gesloten toiletgebouw van camping De Drie Provinciën in Een-West met de eigenaren Ronald Boels en Brigitte Koninga. Foto: Rens Hooyenga

De Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma gaat in Den Haag pleiten voor een snellere opening van toiletgebouwen op campings.

Ze zei dat vrijdag tijdens een werkbezoek aan camping-restaurant De Drie Provinciën in Een-West. Klijnsma hoorde de problemen van de campingeigenaren Ronald Boels en zijn partner Brigitte Koninga aan.

Die missen een fors deel van hun inkomen omdat de sanitairgebouwen niet eerder dan 1 juli open mogen. Dat weerhoudt veel gasten naar de 50-pluscamping met 140 plekken te komen, want ze moeten voor eigen toilet en douche zorgen. Boels: ,,We hebben veel afzeggingen gehad.”

In de bres

Commissaris Klijnsma springt in de bres voor de Drentse campinghouders en de voormalige staatssecretaris spreekt daarvoor haar contacten in Den Haag aan.

Ze volgt daarmee de burgemeesters en de Veiligheidsregio Drenthe die al eerder een brief naar het kabinet stuurden om de toiletregels op de campings sneller te versoepelen. ,,Ik ben adviseur van de Veiligheidsregio en steun de oproep van harte.”

Premier Rutte liet donderdagavond tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer weten dat de sanitairgebouwen van kleine campings mogelijk eerder open mogen. Het kabinet wacht op een advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat komende week komt.

De premier riep eerder deze week Nederlanders op buiten de schoolvakantie op vakantie te gaan. Tot een stormloop op campings zal dat deze maand niet leiden als de sanitairgebouwen pas op 1 juli open mogen. Twee dagen later hebben de scholen in het Noorden zomervakantie.

Vreemd

De recreatiebranche vindt het vreemd dat toiletten bij benzinestations en in cafés en restaurants wel open mogen maar op campings niet. Ronald Boels ,,Ik vraag mij af of politici wel weten hoe het tegenwoordig op een camping toegaat. Het beeld dat iemand met een toiletrol onder de arm over de camping loopt is achterhaald. Onze gebouwen zijn netjes en worden voortdurend schoongemaakt.”

Voor Boels zijn de druiven van de coronacrisis extra zuur. Hij bestiert het familiebedrijf al jaren en maar veranderde in februari zijn inschrijving bij de Kamer van de Koophandel om het alleen voort te zetten. Daardoor kan hij geen aanspraak maken op de NOW-regeling (peildatum 1 januari) die ondernemers financieel steunt door de loonkosten van personeel te vergoeden. Sinds maart betaalt Boels de zeven medewerkers uit eigen zak.

Schade tienduizenden euro’s

De totale schade voor de campinghouder in Een-West loopt in de tienduizenden euro’s. ,,De geplande investeringen in onze zaak stellen we voorlopig uit.” Commissaris Klijnsma beloofde naar het Kamer van Koophandelverhaal te zullen kijken.

Ze zit vrijdagavond in het provinciehuis aan tafel met de twaalf Drentse burgemeesters om de gevolgen van de coronacrisis te bespreken. ,,We hebben in Drenthe voor 50 miljoen aan plannen op de plank liggen. Misschien moeten we daar anders mee omgaan.”

menu