CdK Tichelaar beschuldigd van verduisteren bewijsmateriaal in fraudezaak

Journalist Gerard de Kleine heeft donderdag aangifte gedaan tegen Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar. Hij beschuldigt Tichelaar onder meer van het verduisteren van bewijsmateriaal tijdens de Eurochamp-fraudezaak. De Kleine overhandigde de aangifte aan Gerben Wilbrink, officier van Justitie in Groningen.

De Eurochamp-zaak speelt al sinds 2008. De Kleine, toen werkzaam bij Dagblad aan het Noorden, was een van de journalisten die met de zaak bezig waren. De gehandicaptenorganisatie zou hebben gefraudeerd met subsidiegeld, bleek uit een uitgelekt rapport.

De Kleine verleende vervolgens zijn medewerking aan een onderzoek van de provincie naar het lek. Hij zou door de toenmalige gedeputeerde Tanja Klip (VVD) zijn beloofd dat zijn medewerking geheim zou blijven. Zij ontkende die afspraak.

De Kleine heeft meerdere keren vergeefs aangifte gedaan tegen Klip en beschuldigt Tichelaar er nu van de Archiefwet geschonden te hebben. Uit telefoon- en sms-gesprekken zou blijken dat De Kleine en Klip meerdere keren contact hebben gehad. Tichelaar zou die gespreksgegevens vervolgens hebben vernietigd, waarmee de Archiefwet is overtreden. „Door het laten verdwijnen van dit bewijsmateriaal heeft Tichelaar een pittig delict gepleegd”, schrijft de Kleine in zijn aangifte.

De Commissaris van de Koning laat weten de zaak met goede moed tegemoet te gaan. „Het verleden heeft laten zien dat wij in het gelijk zijn gesteld. Het is De Kleine zijn goed recht om aangifte te doen, maar wij zien het met vertrouwen tegemoet.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.