Cees Bijl nieuwe Drentse gedeputeerde

Cees Bijl is de opvolger van Ard van der Tuuk als PvdA-gedeputeerde in Drenthe. Cees Bijl is sinds 2001 burgemeester van de gemeente Emmen.

De 60-jarige Bijl stond bovenaan de lijst, zei PvdA-fractievoorzitter Roelie Goettsch maandagmiddag tijdens de persconferentie op het provinciehuis in Assen. ,,Hij is ervaren en kan op de rijdende trein springen.''

Bijl begon met een dankwoord gericht aan zijn voorganger. ,,Zijn wens om met de PvdA door te gaan in dit college van gedeputeerden was voor mij heel belangrijk. Ard van der Tuuk heeft veel goed werk verricht voor Drenthe.''

Bijl ziet met deze benoeming af van een vierde termijn als burgemeester van Emmen. Maar hij wilde graag in het openbaar bestuur blijven. Het liefst in Drenthe. ,,Die vierde termijn als burgemeester moest er maar niet komen. Maar ik kan wel in Emmen blijven wonen, mijn vrouw hoeft niet voor de derde keer ontslag te nemen. Mijn vrouw is onmisbaar."

Vanochtend maakte Bijl al kennis met de andere gedeputeerden Henk Brink (VVD), Henk Jumelet (CDA) en Tjisse Stelpstra (ChristenUnie), die zijn voorganger op 8 april naar huis stuurden. 'Een te groot verschil in bestuursstijl', werd door de gedeputeerden als reden opgegeven.

Bijl is niet bang dat het andermaal mis gaat tussen het college en hem als de nieuwe PvdA-gedeputeerde. ,,Garantie geef je op een fiets, niet op menselijke samenwerking. Maar de wil om samen door te gaan is er. En ik proef nog altijd veel respect voor het werk van Ard van der Tuuk. Er waren in die kwestie geen winnaars. In de komende periode is er voor iedereen weer wat te winnen. Maar ik hoef me niet onnodig breed te maken om me te laten gelden.''

Roelie Goettsch en Statenlid Hendrikus Loof voerden een eerste gesprek met Bijl, een paar dagen na de ledenvergadering van de PvdA in Westerbork over het vertrek van Van der Tuuk. Bijl was daar dagvoorzitter. Na een tweede gesprek waren Bijl en de fractie er uit. Toch werd - mede vanwege vakanties - de tijd genomen voordat de beslissing naar buiten werd gebracht.

Bijl en Goettsch reageerden allebei overwegend positief op de vraag of Bijl ook voor een eventuele vervolgperiode in beeld is, mocht de PvdA over drie jaar opnieuw in het college komen.

Goettsch: ,,Dat is niet definitief, maar we hebben het er wel over gehad. We staan daar positief in. Maar zover is het nog lang niet." Bijl: ,,Tegenwoordig houden we er toch rekening mee dat we werken tot ons zeventigste.''

Zijn leeftijd ziet Bijl dan ook niet als een belemmering: ,,In Amerika word je voor je 70ste nog niet serieus genomen als presidentskandidaat, dus ik ben nog vrij jong."

Naast burgervader van Emmen is Bijl ook voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe en voorzitter van de Vereniging van Drentse Gemeenten. Zijn derde ambtstermijn in Emmen liep nog tot 15 februari 2019.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.