Cel- en werkstraf geëist tegen Asser fraudeurs

Het Openbaar Ministerie heeft één jaar celstraf geëist tegen een Assenaar (60) voor belastingfraude tussen 2008 en 2013 en het vervalsen van facturen. Ook zou hij zich hebben voorgedaan als advocaat, terwijl hij geen rechtenstudie heeft afgerond.

Tegen zijn 58-jarige vrouw eiste het OM voor fraude tussen 2011 en 2013 180 uur werkstraf (tachtig voorwaardelijk). In totaal zou het stel voor bijna een ton hebben gefraudeerd. De rechtszaak diende maandagmiddag in Almelo.

De man begon in 2008 een bedrijf als juridisch adviseur en zijn vrouw in 2011 als zelfstandig schuldhulpverlener. De man deed de btw-aangiften en ook de aangiften inkomstenbelasting bij de Belastingdienst voor beide bedrijven.

Daarbij voerde hij ten onrechte allerlei privékosten, zoals twee verhuizingen, kosten voor een auto, medische kosten en advocaatkosten op als zakelijke kosten. Ook claimde hij zelfstandigenaftrek en allerlei andere belastingvoordelen. Bij een controle van de Belastingdienst liep het stel tegen de lamp.

Als de bedragen die de man opgaf hadden geklopt, had het stel over de periode van 2008 tot 2013 bijna 350.000 euro aan inkomsten moeten hebben, berekenden rechercheurs van de FIOD. In werkelijkheid waren er nauwelijks inkomsten, omdat beide ondernemingen nooit van de grond kwamen en ze geen klanten hadden. Maar door de fraude kreeg het echtpaar in vijf jaar tijd wel bijna 100.000 euro ‘terug’ van de Belastingdienst.

De man ontkent dat hij bewust fraude heeft gepleegd. Over waarom hij facturen vervalste en zich uitgaf voor advocaat, wilde hij bij de politie niks zeggen. De vrouw zei haar man te vertrouwen. Daarom controleerde ze de aangiften niet, maar zette ze alleen haar handtekening eronder.

De 60-jarige Assenaar is vaker in aanraking geweest met justitie: hij is in onder meer 1995, 1999, 2000 en 2006 veroordeeld voor valsheid in geschrifte en verduistering. De laatste keer kreeg hij anderhalf jaar cel.

Het Asser echtpaar was maandag niet bij de rechtszaak. De man en vrouw zijn volgens hun advocaat ernstig ziek.

Op 17 oktober doet de rechtbank uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.