Cel en tbs geëist voor poging doodslag in Asser kliniek

Voor het in elkaar slaan en schoppen van een medewerker van een GGZ-kliniek in Assen heeft het Openbaar Ministerie anderhalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 22-jarige Assenaar. Het OM gaat uit van een poging tot doodslag.

De man was op 24 oktober vorig jaar boos op de medewerker van de kliniek. Die vertelde hem dat een deel van zijn vrijheden werden ingetrokken, omdat hij een dag eerder zonder toestemming naar Rotterdam was vertrokken. De Assenaar was het niet eens met zijn straf en werd agressief.

Meerdere vuistslagen

Hij gaf de GGZ-medewerker eerst een duw en daarna meerdere vuistslagen tegen het hoofd. Toen de man op de grond viel, schopte hij hem tegen het hoofd. Een medepatiënt kon de agressieve man stoppen. Hij greep de man vast, omdat het erop leek dat hij de medewerker van de trap zou duwen.

Het slachtoffer raakte gewond aan zijn hoofd. Hij eist bijna 900 euro schadevergoeding, omdat het geweld grote impact op hem had. Hij werkt inmiddels op een andere afdeling.

De 22-jarige Assenaar lijdt sinds zijn 14e aan schizofrenie. Daarvoor was hij een succesvolle voetballer in de jeugd bij onder meer FC Emmen en FC Groningen. Vier jaar geleden werd hij gedwongen opgenomen in de GGZ-kliniek in Assen.

Beroving

Vorig jaar augustus kreeg hij 6,5 maand celstraf (zes maanden voorwaardelijk) voor een gewelddadige beroving van een fietsster op het GGZ-terrein in Assen. De officier van justitie wil dat hij nu het voorwaardelijke deel van die straf ook gaat uitzitten, omdat hij in oktober nog in zijn proeftijd zat.

De man is voor deze strafzaak onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Daar werkte hij nauwelijks mee aan de onderzoeken. Het PBC gaf geen strafadvies. Volgens de officier is de Assenaar verminderd toerekeningsvatbaar en is tbs met dwangverpleging nog de enige geschikte behandeling voor hem, omdat de gewelddelicten die hij pleegt, steeds ernstiger worden.

Uitspraak: 24 juli.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.