Cel geëist voor dumpen drugsafval rond Emmen

Het Openbaar Ministerie heeft maandagmiddag anderhalf jaar cel geëist tegen Emmenaar Fabian S. en Steven S. uit Amsterdam. Het duo wordt verdacht van het dumpen van drugsafval in en om Emmen.

De twee moesten zich maandag voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor hun acties. De verdenking is dat het duo omstreeks 20 en 21 augustus 2014 een vrachtauto vol drugsafval dumpte op vier plekken, waaronder een bosperceel aan de Ermerweg en de Tweede Groenedijk in Emmer-Compascuum.

Huurauto

De 44-jarige Fabian S. liep samen met zijn neefje tegen de lamp na sporenonderzoek van de politie. Op camerabeelden was de in Amsterdam gehuurde verhuiswagen te zien, die door het 27-jarige neefje in de hoofdstad werd gehuurd in het bijzijn van zijn oom. Uit telefoonmast-gegevens bleek dat de twee tijdens de genoemde data intensief contact met elkaar hadden en dat de Amsterdammer zich ten tijde van het misdrijf in Emmen bevond. Ook werd een deel van de laadklep van de gebruikte verhuiswagen teruggevonden, die afbrak tijdens de afvallozingen.

De oudste verdachte was niet aanwezig bij de rechtszitting. ,,Vanwege zijn verleden wil hij uit de openbaarheid blijven’’, vertelde diens advocaat Mr. Bijl. S. is in het verleden vaker met justitie in aanraking geweest, onder andere wegens geweldpleging, harddrugs en diefstal.

Brein

S., die tegenwoordig in Hoogeveen woont, was volgens zijn neefje het brein achter de lozingen van het drugsafval, dat vrijkwam bij de productie van amfetamine. ,,Hij wist dat ik krap bij kas zat in die tijd en een dochtertje op komst had’’, verklaarde Steven S. ,,Hij bood een verhuisklusje aan dat goed betaald zou worden. Ik wist niet dat het om het dumpen van afval ging. Daar kwam ik pas achter toen ik de volgepakte vrachtwagen zag.’’

Bij de Amsterdammer rezen geen vraagtekens bij de intenties van zijn oom, die in de familie te boek staat als crimineel. ,,Ik had niet verwacht dat hij me ooit in zoiets zou betrekken’’, vertelde hij. ,,Mede daardoor had ik het gevoel niet meer terug te kunnen.’’

Zwarte schaap

Waar Steven S. schuld bekende, een uitgebreide verklaring overlegde en spijt betuigde, ontkent de Drent, die door zijn neefje op foto’s van beveilingscamera’s werd aangewezen, alle woorden van zijn neefje. ,,Ik ben het zwarte schaap van de familie, mij wordt dit in de schoenen geschoven’’, liet hij weten via zijn advocaat, die pleitte voor vrijspraak.

Officier van justitie Van Ieperen bleef echter bij haar standpunt. ,,Het is onomstotelijk bewezen dat beide heren schuldig zijn’’, aldus Van Ieperen. ,,We benaderen dit niet alleen als het strafbaar dumpen van afval, maar de verdachten staan met het dumpen van drugsafval aan het einde van een criminele keten.’’

Ook eiste de officier van justitie dat de opruim, in totaal zo’n 26.000 euro, waarvan ruim 21.000 euro voor rekening van de gemeente Emmen kwam, verhaald worden op het duo.

Uitspraak: 28 november.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.